A Lyme-kór tünetei és kezelése kutyáknál

A Lyme-kór az egyik leggyakoribb kullancsok által terjesztett betegség, ugyanakkor rendkívül ritkán, az esetek mintegy 5-10 százalékában okoz csak megbetegedést. A kórokozó a Borrelia burgdorferi nevű baktérium, amely a kullancs vérszívó tevékenysége során kerül a kutyába.

A Lyme-kór tünetei

A Lyme-kór magas lázzal járó heveny ízületi gyulladást okoz, amelynek legszembetűnőbb tünete az úgynevezett visszatérő sántaság. A gyulladás először a kullancs fertőzési helyéhez legközelebb levő végtagot érinti. Jellemző, hogy néhány napos antibiotikumkezelés hatására, sőt néha a nélkül is elmúlik, majd visszatér, és másik ízületen vagy ízületeken jelentkezik. Ilyenkor meleg, duzzadt és nagyon fájdalmas a végtag érintett része. Emellett gyakran levertség, láz, étvágytalanság is jelentkezik.

A megfigyelések alapján kijelenthető, hogy a betegség fiatal kutyákra jóval veszélyesebb, mint idősebb társaikra.

A fentiek mellett még egyéb tünetek is jelentkeznek:

  • feszes járás íves háttartással
  • az állatok érzékenyek az érintésre
  • nehézlégzés
  • a kullancscsípéshez közeli nyirokcsomók megduzzadnak.

A Lyme-kór okai

A Borrelia burgdorferi nevű baktériumot az Ixodes ricinus nevű kullancsfaj hordozza. Ez, mivel a nedves környezetet kedveli, általában a vastag avarral vagy aljnövényzettel borított erdőkben, cserjésekben és mocsaras területeken fordul elő, de gyakori a városi parkokban is. A fertőzést a vérszívás 2-3. napján adja át az élősködő a kutyának.

A Lyme-kór baktériumát a kullancsok adják át a kutyáknak
A Lyme-kór baktériumát a kullancsok adják át a kutyáknak

A Lyme-kór diagnózisa

A gazdit részletesen ki kell kérdezni a kórelőzménnyel kapcsolatban, különös tekintettel a Lyme-kór jellemző tüneteinek megjelenésére, illetve arra, hogy történhetett-e érintkezés a közelmúltban fertőzött kullanccsal.

Az állatorvos a vér szerológiai vizsgálatával (úgynevezett ELISA C6 peptid teszt) a baktérium ellen termelődött ellenanyagot mutatja ki, ez az eljárás azonban csak a betegség megjelenésének 4-6. hetétől kezdődően megbízható, és önmagában nem döntő jelentőségű.

Az állatorvos emellett vizelet-és székletvizsgálatot is végez, és az ízületi punctatum PCR-tesztjére is szükség lehet. A Borrelia burgdorferi által okozott akut ízületi gyulladás tünetei antibiotikumos kezelés hatására 3-5 napon belül enyhülnek. Amennyiben nem tapasztalunk javulást, az állatorvosnak új diagnózist kell felállítania.

Differenciáldiagnózisra minden esetben szükség van, mivel az arthritisnek több oka is lehet: például trauma, degeneratív ízületi gyulladások, illetve osteochondrosis dissecans (amely nagytestű fajták gyorsan növő fiatal egyedeiben fordul elő). Autoimmun betegségeknél is gyakran fordul elő ízületi érintettség.

A Lyme-kór kezelése

A beteg állat antibiotikumos kúrán esik át, amely négy hétig tart - egyes esetekben pedig szükség lehet a kezelés megismétlésére is. Sokszor nem tapasztalható teljes gyógyulás, a fertőzés a későbbiekben újra fellobbanhat.

A Lyme-kór megelőzése

Ha lehetséges, kerüljük a fertőzött kullancsokban bővelkedő területeket. A betegség ellen létezik vakcina, amelyet évente ismételten be kell adni az állatnak, ennek hatása viszont a mai napig vitatott. Tájékozódjunk az állatorvosnál, mielőtt használata mellett döntenénk!

Milyen eszközökkel tarthatjuk távol kedvenceinktől a bolhákat? Részletek itt.

Fontos a kullancsok távoltartása is. A kereskedelmi forgalomban rengeteg készítmény kapható, spray-k, nyakörvek illetve cseppek, melyek egy része távoltartó, másik része ölő hatású. A távoltartó gyógyszerek elterjedtebbek, holott az ölő hatásúak jóval megbízhatóbbak: 48 órán belül elpusztítják a kullancsot, így megakadályozzák a fertőzés kialakulását.

A kullancsok gyógyszerrel szembeni érzékenysége fokozatosan csökken. Próbáljunk ki több fajta gyógyszert, mert hatásuk sokszor egyéni érzékenységen is alapul. Kertben tartott kutyák esetén naponta nézzük át az állat szőrzetét, amennyiben pedig a természetben kirándulunk, akár óránként is átfésülhetjük - különös tekintettel a hosszú szőrű fajtákra.

Ha kullancsot találunk kedvencünkön, próbáljuk meg minél előbb eltávolítani! Ma is élő tévhit, hogy öntsük le olajjal vagy kenjük be krémmel a kullancsot. Soha ne tegyük, mert növeljük a fertőzés kockázatát: mielőtt ugyanis megfulladna, visszaöklendezi a kórokozókat állatunkba. A kullancsot csipesszel ajánlatos minél előbb eltávolítani, de ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább keressük fel a feladattal állatorvosunkat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: