Sikeres nyarat zárt a belföldi turizmus

Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a nyári szezont értékelő budapesti sajtótájékoztatóján.

Meglepő, de a koronavírus-járvány felerősítette az évek óta tartó, nyaralók iránti keresletnövekedést. Az előzetes adatok alapján tavaly 7 ezer nyaraló cserélt gazdát, ami 20-25 százalékkal több a 2019-es adathoz képest - ismertette az Otthon Centrum.

Nyáron a tavalyinál 25 százalékkal több, csaknem 15 millió vendégéjszakát regisztráltak, és mintegy 5 millió vendég, közülük 1 millió külföldi nyaralt idén Magyarországon - ismertette Guller Zoltán. Mint hangsúlyozta, 360 milliárd forintot költöttek el a vendéglátóhelyeken, ami 25 százalékos növekedés 2020-hoz képest, és a 2019-es rekordévinél is 10 százalékkal magasabb. A vezérigazgató szerint a vendéglátás teljesítménye tehát már felülmúlta a járvány előttit.

Ide utaztak a legszívesebben a magyarok

A szálláshelyeken az ötmillió turista 183 milliárd forintot költött el, ami 41 százalékos növekedés az előző évhez képest. Pozitív elmozdulás látszik a beutazó turizmusban is: a külföldiek 2,9 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, ami 40 százalékkal magasabb a tavalyi számnál. Ami a turisztikai térségek sorrendjét illeti, a helyzet változatlan: a legnépszerűbb idén is a Balaton , a Mátra-Bükk és Debrecen térsége volt. Nyáron a legnépszerűbbek a szállodák voltak a vendégek körében, országosan 46 százalékos volt az átlagos kihasználtság a szállodákban a tavalyi 35 százalékkal szemben.

Idén nyáron is sokan utaztak a Balatonhoz.
Idén nyáron is sokan utaztak a Balatonhoz. Fotó: Getty Images

Guller Zoltán kitért arra is, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (ntak) adatai alapján a forgalom mindhárom nyári hónapban felülmúlta az előző évit: júniusban 66 százalékkal, júliusban 22 százalékkal, augusztusban pedig 16 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma. Augusztus 20-án, a legforgalmasabb napon 220 ezer vendégéjszakát regisztráltak, és Budapesten csaknem kétmillióan vettek részt a rendezvényeken.

A SZÉP-kártyákra 89 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a nyári időszakban, az első nyolc hónapban pedig összesen 244 milliárd forintot - a feltöltések idén egyébként elérhetik a 360 milliárd forintot is. 2021 első nyolc hónapjában 252 milliárd forintot költöttek a kártyákról, nyáron pedig 145 milliárd forintot. A várakozások szerint a költések értéke - rekordot döntve - eléri majd a 300 milliárd forintot is.

Az ősz is sikeresnek ígérkezik

Guller Zoltán arról is beszélt, hogy a nyárral a turizmus nem ér véget, napról napra dinamikusan emelkednek az őszi előfoglalási adatok: már most több mint 5 millió vendégéjszaka van az ntak-rendszerben. Szeptemberre a tavalyinál 25 százalékkal magasabb a megvalósult és lefoglalt belföldi éjszakák száma, a külföldi vendégéjszakáké pedig majdnem négyszeres növekedést mutat. Idén el fogja érni az ágazat a 30 millió vendégéjszakát - ismertette a vezérigazgató, majd hozzátette, hogy aki mindkét oltást megkapta, az korlátozás nélkül utazhat Magyarországon.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)