Nem veszélyes a Balatonban fürödni

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban, de ez szakértői vélemény szerint nem jelenti azt, hogy aggódnunk kéne strandolás közben. Csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, egészségügyi kockázat nem áll fenn.

Évek óta problémát jelent, hogy a csatornákon keresztül egyre több gyógyszer jut be a természetes vizekbe. És a jelek szerint ez alól a Balaton sem kivétel. Maáz Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa a téma kutatásával a közelmúltban MTA-pályadíjat is elnyert. Bár az eredményei elsőre ijesztőnek tűnhetnek, a szakember igyekezett mindenkit megnyugtatni és hangsúlyozta, hogy a kimutatott értékek nem jelentősek, hasonlóságot mutatnak más európai tavakéval, és az elmúlt évek adataival. "Nanogramm/liter nagyságrendűek, vagyis oly csekély mértékűek, amelyek nem befolyásolják a fürdőzést" - tette hozzá.

A vízi élővilágot így mentenék meg A veszélyeztetett édesvízi ökoszisztémák megmentése érdekében válságtervet készítettek az osztrák kutatók, amelyről alábbi cikkünkben számoltunk be.

A vízbe kerülő gyógyszerszármazékok fő forrása a tóba jutó tisztított szennyvíz, véleménye szerint ez is jelzi, hogy mielőbb tovább kell fejleszteni a térség szennyvíztisztításának technológiáját. A Balatonban található gyógyszermaradványok második legjelentősebb forrásának a turizmust nevezte a szakember, amit - mint mondta - jól mutat, hogy számottevő eltérés mutatkozik a nyári, legnépszerűbb strandok közelében vett, és a szezonon kívüli vízmintákban.

Gyerekek fürödnek a Balatonban a balatonfenyvesi strandon az újranyitás napján, 2020. május 9-én. Fotó: MTI/Varga György
Gyerekek fürödnek a Balatonban a balatonfenyvesi strandon az újranyitás napján, 2020. május 9-én. Fotó: MTI/Varga György

Ilyen gyógyszereket mutattak ki

134 szerves mikroszennyezőre, azaz gyógyszerhatóanyagra végezték el a vizsgálatokat. Az ezek közül beazonosított 69-ből 15 újdonságnak számít a nyílt vizek kutatásában, ezeket eddig vagy nem vizsgálták, vagy még nem érték el a kimutatható szintet a vizekben. A Balaton vízében található hatóanyagok zömmel a humángyógyászatban alkalmazott fogamzásgátlókból, szív- és érrendszeri gyógyszerekből, fájdalomcsillapítókból, ésepilepsziaelleni gyógyszerekből származnak. A 15, újdonságnak számító hatóanyag többsége pedig a depresszió kezelésére alkalmazott szerek alkotórésze.

Mindössze 2016 óta vizsgálják a gyógyszermaradványokat a Balatonban, így tendenciákról még nem lehet beszámolni, ezért is fontos lenne a kutatások folytatása. Az elmúlt négy évben a tó vízéből kimutatott gyógyszermaradványok mértéke nagyjából hasonló értéket mutat. A vizsgálatok tapasztalatairól egyeztetnek az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel. Ennek során új kutatási témákat is meghatároztak, az egyik a szennyvízkezelési technológiák hatásfokának tesztelése lesz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció