Gyógyszermaradványokat találtak a Balatonban

HáziPatika

Évente több alkalommal is vizsgálják a Balaton vizét a limnológiai intézet munkatársai. A Zala folyónál, a Balaton északi és déli partjánál, valamint Siófoknál, a Sió csatorna mentén, összesen 53 helyről gyűjtenek mintákat a szakemberek.

Többféle gyógyszermaradványt is találtak a Balatonban

"Célzottan 137 hatóanyagot vizsgálunk" - mondta a Sonline-nak Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetője. "Ebből a 137-ből gyakorlatilag 68 hatóanyag mindegyik gyűjtőponton előfordul. Ezeket - a különböző biológiai hatások alapján - kilenc hatóanyag csoportba lehet sorolni. A vizsgálatok során a mintákból leggyakrabban az antidepresszáns ésepilepsziaellenes hatóanyagokat mutattuk ki" - hangsúlyozta Pirger Zsolt.

Gyógyszermaradványokban a Balatonban, gyógyszermaradványok gyógyszerek Balaton vízminőség epilepszia antidepresszáns
Antidepresszáns és epilepszia gyógyszer maradványait találták a Balatonban

"Nehezen bomlanak ezek a készítmények" - folytatta Pirger Zsolt. - Az ilyenfajta gyógyszerek kémiai szerkezete nagyon stabil és ezért a hatóanyag molekulák nehezen bomlanak el a természetben. A tablettákban alkalmazott hatóanyagtartalom is magasabb, mint az összes többi csoportnál. Ebből adódóan a kiválasztáskor sokkal több kerül ki a szervezetből. De azért is lehet ebből sok a vízben, mert ezeknek a gyógyszereknek széleskörű a felhasználása és a krónikus terápiás alkalmazása is magas Magyarországon" - tette hozzá.

A gyógyszermaradványoknak rövid távú ökológiai hatása nincsen

"Elsősorban azért végezzük ezeket a felméréseket, mert a Balaton ökológiai állapotát vizsgáljuk. Ahhoz pedig, hogy tudjuk milyen külső hatások érik a vízben ökoszisztémát alkotó élőlényeket, ismernünk kell, hogyan fordulnak elő az emberi eredetű gyógyszermaradványok a tóban, illetve folyókban" - mondta el lapunknak Pirger Zsolt.


A szakember hozzátette: a vizsgálatokból kiderült, a gyógyszermaradványoknak rövid távú ökológiai hatása nincsen, a kutatást azonban folytatni kell, mert a hosszú távú hatásról csak keveset tudnak. A hatóanyagok emberre egyáltalán nem veszélyesek. Ugyanis, ha valaki egyszerre inna meg ezer liter vizet, akkor is csak annyi hatóanyag kerülne a szervezetébe, amennyit egy tabletta tartalmaz.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag