Néhány strand kinyit a hétvégén

Idén végre úgy tűnik, a fürdők is visszatérnek a rendes kerékvágásba. Már nem a járványhelyzet, hanem az időjárás és a hagyomány szabja meg, mikor nyitják meg a strandmedencéket.

Noha a hétvége (és az egész idei május) nem ígérkezik igazán melegnek, a strandok egy kisebb része a hagyományokhoz híven megnyitja a kapuit a hétvégén. A termalfurdo.hu folyamatosan frissíti a nyitva tartó strandok listáját, amely ide kattintva böngészhető.

Május elsején nyit az ország - és Európa - legnagyobb fürdőkomplexuma, a hajdúszoboszlói Hungarospa. Ráadásul ezúttal egy nappal korábban, már április 30-án birtokba vehetjük a hagyományos strand mind a 8 medencéjét. A fürdőkomplexum többi szabadtéri része, így az Aquapark és a tavaly átadott Prémium Zóna csak júniustól lesz látogatható. Az idei strandszezon kezdetét nagyszabású bulival is megünneplik, amelyen többek között Janicsák Veca, Sipos F. Tamás és Varga Viktor lép fel.

Egy másik nagy múltú és népszerű fürdőben, Zalakaroson is megkezdődik a strandszezon április utolsó napján. Itt helyi népművészeti csoportok lépnek fel a délelőtt folyamán.

A budapesti Széchenyi Gyógyfürdő egész évben nyitva van. Fotó: Getty Images
A budapesti Széchenyi Gyógyfürdő egész évben nyitva van. Fotó: Getty Images

A budapesti strandok több lépcsőben nyitnak

A Palatinus Fürdő, amely egy ideje már nemcsak nyáron, hanem télen is látogatható, már április 29-én megkezdi a strand nyitását, ugyanis a Margaréta medence és az élménymedencék ekkortól használhatóak. A strand többi szolgáltatását - például a hullámmedencét és a csúszdákat - csak május 28-tól vehetjük birtokba.

A Paskálban a strandterületet a jelenlegi állás szerint április 30-án nyitják meg, azonban a 33 méteres úszómedencén május 1-ig bontják a sátrat, így azt a medencét pillanatnyilag nem használhatjuk.

A Gellért fürdő egy átfogó felújítás előtt áll, ami miatt egy időre be is fog zárni, azonban augusztus 31-ig még látogatható lesz. A strandot várhatóan május 7-én nyitják meg. A hullámmedencét feltöltik ugyan, de a hullámszolgáltatás idén nem fog üzemelni, az élménymedencében pedig a nyakzuhanyt és a derékmasszírozót nem tudjuk élvezni.

Az Aquaworldben május 14-re, a Pesterzsébeti és a Csillaghegyi Fürdőkben május 28-ra tervezik a nyitást. A Nyéki Imre Uszoda - ismertebb nevén Kondorosi - strandját a tervek szerint május közepén nyitják. A többi budapesti strand nyitása június közepére várható.

A Dunántúl kivár

A Dunántúlon a zalakarosi fürdő mellett csak a kisebbik esztergomi strand, a Szent István nyitja meg a kapuit. Harkányban és Igalban mintegy 2 hetet kell még várnunk, május 13-ig, illetve május 15-ig. Az ország második legnagyobb fürdőjében, Bükfürdőn azonban várhatóan csak június 18-tól csobbanhatunk a strandon.

A Dunától keletre eső fürdők közül a fent említett hajdúszoboszlói mellett a többi között Kiskunmajsán a Jonathermálban, Püspökladányban a Sárrét Kincse Gyógyfürdőben, Békéscsabán az Árpád Fürdőben nyitják meg a strandot ezen a hétvégén.  Az ország egyik legmodernebb strandja a Debreceni Aquaticum május 20-án nyitja meg a kapuit. A Gyulai Várfürdőben, a mezőkövesdi Zsóryban, Egerben és Egerszalókon csak június elejétől, illetve közepétől csobbanhatunk a strandmedencékben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)