Nagyot drágul a Balaton idén

A Balaton partján sok vendéglátóhely már húsvétkor fogadná a vendégeket, a tavalyi évhez képest azonban jelentős drágulásra számíthatunk.

Már a nyitásra készülnek a balatoni büfések, elkezdték a karbantartásokat, de az alapanyagok beszerzése is folyamatban van. A legtöbben úgy tervezik, hogy húsvétkor már fogadják a vendégeket, akik nagy valószínűséggel már nem a tavalyi árakkal találkoznak a büfékben - írja a Sonline.

Elfelejthetjük az 1500 forintos menüt

"A fővárosban 30-40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25-30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni" - jegyezte meg Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke. Kiemelte: ha az árstop nem marad, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik, és ezt be kell építeni például a lángos árába is. Nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek.

A tavalyi évhez képest jelentős drágulásra számíthatunk a Balaton partján. Fotó: Getty Images
A tavalyi évhez képest jelentős drágulásra számíthatunk a Balaton partján. Fotó: Getty Images

A közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak. A vendéglátósok a diákmunkások megnövekedett számában bíznak, akik az szja-mentesség miatt 15 százalékkal több bért tehetnek zsebre - mondta a lapnak a szakember.

Szakértők azt valószínűsítik, hogy pár héten belül 20 százalék feletti áremelkedés jöhet a húsnál, kenyérnél, tejnél. Csak az árstopos termékek ára maradhat változatlan.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)