Koronavírus: így lesz biztonságos az utazás

A megfelelő szabályok létrehozásával biztonságossá tették az utazást Magyarországon, ugyanakkor a lakosság fegyelmezettsége továbbra is fontos - figyelmeztetett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a MÁV, a Volánbusz és a Mol közös, “Utazz velünk biztonságban” című kampányát bemutató eseményen a miniszter elmondta, hogy az új típusú koronavírus terjedése miatt bevezetett szigorú otthonmaradási szabályok után az emberek igénylik a kikapcsolódást és az utazást. Egy kockázatokkal teli időszak után azonban talán Magyarországon nyaralni a legbiztonságosabb. Ezért a lakosságot most arra biztatják, hogy nyaraljanak belföldön, vagy legalábbis belföldön is.

A koronavírus-járvány az utazási terveket is felülírta. Úgy tűnik, idén nyáron csak kevesen vállalják be a külföldi utazásokat, inkább vidékre utaznának a magyarok a tengerpartok helyett. Kattintson a részletekért!

A statisztikák alapján a koronavírus-járvány miatt a tavaszi turizmus gyakorlatilag megszűnt az országban. Ezt az első adatok is igazolják, áprilisban ugyanis a külföldi vendégek 99 százalékkal kevesebben voltak az előző évhez képest, a belföldi turizmus pedig 5 százalékra csökkent. A turizmus, illetve mindazok, akik személyszállításban és -forgalomban vettek részt, komoly veszteséget szenvedtek, amelyek minimalizálásához az elkövetkezendő hónapokban összefogás szükséges - emelte ki Gulyás Gergely.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus utazás, koronavírus nyaralás, koronavírus tömegközlekedés, koronavírus turizmus, koronavírus Magyarország
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus utazás, koronavírus nyaralás, koronavírus tömegközlekedés, koronavírus turizmus, koronavírus Magyarország

Újraindult a turizmus

Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) több mint másfélszer annyi turistát számolt Magyarországon, mint ahányan az országban élnek. Ezt a sikertörténetet szakította meg az új típusú koronavírus megjelenése - mondta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója. A turizmus májusban indult újra, és az elmúlt 21 napban átlagosan 30 százalékkal haladta meg a vidéki forgalom a tavalyit. Úgy látja, hogy a nyári hónapokban a vidéki szállások akár 70 százalékos töltöttséggel is üzemelhetnek, a belföldi turizmus pedig 2020-ban akár a tavalyinál is jobb lehet. Ehhez azonban arra van szükség, hogy aki teheti, az pihenjen belföldön. Egyrészt azért, mert biztonságos, másrészt pedig ezzel több százezer magyar család megélhetését támogatja - hangsúlyozta.

Fókuszban a biztonság

A MÁV-nál nyáron törekszenek majd a növekvő utazási igények kiszolgálására, azonban a koronavírus-járvány miatt figyelnek a biztonságos közlekedésre is - ismertette Homolya Róbert, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Mint mondta, mind az utasok, mind a személyzet számára kötelező a védőmaszk használata, emellett naponta fertőtlenítik majd a pályaudvarokat és a teljes flottát. A biztonságos utastávolság megtartása érdekében a vasúttársaság nyáron a balatoni vonatokon csak minden második helyet értékesít. Emellett érintés- és készpénzmentes fizetést is biztosítanak minden pénztáruknál, az automatáknál, a vonatokon és a MÁV alkalmazásában is.

A koronavírus okozta járványhelyzetben a Volán is mindent megtett utasai és munkatársai egészségének védelme, valamint a biztonságos utazás biztosítása érdekében. Előtérbe került például a fokozott takarítás és fertőtlenítés az autóbuszokon és állomásokon - mondta el Dávid Ilona, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy bár a veszély csökkenni látszik, számos óvintézkedést továbbra is fenntartanak. A márciusban bevezetett mobiljeggyel - a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel együttműködve - elérhetővé tették a készpénzmentes jegyvásárlást, amelyet szintén megtartanak, a jövőben pedig bővítik elérhető termékeik körét.

A Mol töltőállomásokon is szigorú higiéniai intézkedéseket vezettek be a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében - közölte Világi Oszkár, a Mol-Csoport Innovatív üzletágak és szolgáltatások ügyvezető igazgatója. Mint mondta, az MTÜ-vel együttműködve elindítják a “Kalandra fel” nevű utazásösztönző játékot. Ennek keretében 50 hazai helyszínt és látványosságot ajánlanak az ország minden régiójában. A kedvezmények mellett a játék résztvevői ősszel sorsoláson is részt vesznek.

Mivel utazzunk vakációzni a járvány első hulláma után? Erre kereste a választ társportálunk, az nlc.hu cikke - kattintson ide és olvassa el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés