Kik mennek a legtöbbet szabadságra?

A britek, a spanyolok és a franciák pihennek a legtöbbet egy évben, de a magyar dolgozók sem panaszkodhatnak. Meglepően kevés szabadnappal rendelkeznek az amerikaiak, míg Mexikóban elkeserítő helyzet.

A britek vannak a legtöbbet szabadságon

Spanyolországban ugyanis 22 nap alapszabadság jár, és 14 munkaszüneti napjuk van, így legkevesebb 36 nap szabadsággal számolhatnak egy évben. Pontosan ugyanennyi jár a franciáknak is, ott viszont az állam rendkívül jótékony a 25 nap alapszabadsággal - nekik 11 piros betűs ünnepük van.

Madrid igazán különleges hely augusztusban. A fojtogató hőség miatt szinte az egész város kiürül, számos étterem bezár - vagy rövidített nyitva tartással üzemel -, az autóutak ellenben jól járhatóak: a helyiek ugyanis elmenekülnek a fővárosból.

A hőség mellett ez annak köszönhető, hogy a spanyolok előkelő helyen szerepelnek a legtöbbet pihenő nemzetek listáján, ezért számukra nem jelent problémát, hogy hetekre is eltűnnek a munkahelyükről - írja cikkében a Világgazdaság .

Kiderült, kik mennek a legtöbbet szabadságra, szabadság munkaszüneti nap munka pihenés munkavállalás fizetett szabadság
Kiderült, kik mennek a legtöbbet szabadságra

A spanyol fővárossal szemben Párizsra nem jellemző a nyári holtszezon, tekintve, hogy nincs olyan elviselhetetlen kánikula, így a szerelem városának turizmusa januártól decemberig padlógázzal dübörög. Tény viszont, hogy a nyári időszakban a francia Riviéra a turisták mellett a helyieknek is közkedvelt pihenőhelye, így a nagyvárosok extrém forgalma a tengerpartra helyeződik át.

A franciáknál is jobban járnak a britek, akik évi 28 fizetett szabadnapjuk mellé még kilenc ünnepek miatti pihenőnappal számolhatnak, az így kapott 37 nappal pedig listavezetők.

Mennyit pihennek a magyarok?

Angliában viszont a munkaadók előszeretettel verik át alkalmazottaikat a munkajogot illetően, emiatt grandiózus perek zajlanak. A Citizens Advice felmérése szerint a brit munkaadók szándékosan félrevezetik dolgozóikat, a szervezet pedig már tárgyalásban áll a kormánnyal, hogy kötelezzék a cégeket világos és egyértelmű kommunikációra, adminisztrációra a szabadságolást illetően. A felmérés szerint évi 185 ezer ember szorul jogi segítségre a ki nem adott szabadságok miatt.

Elkeserítő a helyzet Mexikóban, ahol a munkavállalók mindössze hat nap fizetett szabadságot kapnak, és a hét pihenőnappal együtt is csak 13 szabadnappal rendelkeznek egy évben. De ki gondolná, hogy a folyton a szabadság és az álmok földjeként aposztrofált Egyesült Államokban is kedvezőtlen a helyzet? Az amerikai dolgozók ugyanis évi tíz nap szabadságot kapnak, amelyhez tíz ünnepnap társul, így a húsz napjukkal nincsenek elit helyen a legtöbbet pihenő nemzetek listáján. A magyar munkavállalók nem panaszkodhatnak: a 13 piros betűs ünnep mellé 20 nap fizetett szabadság jár, így 33 szabadnapunkkal pontosan annyit pihenhetünk, mint a németek.

A magyarok felének nincs pénze nyaralni 2018. július 2-án számoltunk be róla, hogy az Európai Unió lakosságának több mint egyharmada nem utazott el nyaralni 2016-ban. Az otthon maradók csaknem fele pénzügyi okokra hivatkozott - ezt közölte a tavalyelőtti adatokat összesítő jelentésében az unió luxembourgi központú statisztikai hivatala. A statisztikai hivatal adatai szerint a magyarok 48,8 százaléka sem utazott sehová 2016-ban. Ennek indokaként 46,4 százalékban pénzügyi nehézségeket, 22,1 százalékban egészségügyi, 3,5 százalékban családi okokat és egyéb kötelezettségvállalásokat jelöltek meg. Az otthon maradók 15,2 százaléka munkára, vagy tanulásra hivatkozott és 2,9 százaléka nem kívánt semmilyen utazást tenni.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)