Hőségriadó: a legmagasabb fokozatot rendelték el - teendők

Július 14-től július 18-ig III. fokú hőségriadót rendelt el hazánk területére az országos tiszti főorvos, így a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal fokozottan felhívja a lakosság figyelmét a hőhullámok okozta káros egészségi hatások és megelőzésének lehetőségeire, az általános magatartási szabályokra - tudatta az ÁNTSZ.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Magyarországon 2010. július 14-től 2010. július 18-ig a várható napi középhőmérséklet meghaladja a 27 °C-ot.

A hőséggel kapcsolatos káros hatások megelőzéséről, a napozás szabályairól, a légkondicionált helyiségek listájáról, közegészségügyi tanácsokról mindkét szervezet honlapján bővebben olvashat.

július 15. csütörtök: hajnalban 18, 23 °C, napközben 32, 36 °C

július 16. péntek: hajnalban 18, 23 °C, napközben 32, 36 °C

július 17. szombat: hajnalban 18, 23 °C, napközben 32, 36° C

július 18. vasárnap: hajnalban 19, 24 °C, napközben 28, 33 °C

július 19. hétfő: hajnalban 18, 23 °C, napközben 28, 33 °C

július 20. kedd: hajnalban 17, 22 °C, napközben 29, 34 °C

Az ÁNTSZ intézkedési jogkörében értesítette a hőségriadóról valamennyi regionális tiszti főorvost, hogy saját terveiknek megfelelően értesítsék az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltató intézmények vezetőit, illetve a Védelmi Bizottságok és rajtuk keresztül az együttműködő szervezetek tájékoztatást kapjanak.

Rengeteg receptet adunk, hogy miként pótolja a folyadékot ebben a hőségben!

Amennyiben a hőhullám szükségessé teheti a katasztrófahelyzet kihirdetését, dr. Paller Judit felhívja az illetékes regionális tiszti főorvosok figyelmét arra, hogy kezdeményezzék a Megyei Védelmi Bizottság összehívását.

Fontos!

A hőség fokozottan megviseli szervezetünket. A különösen veszélyeztetettekre (csecsemőkre, kisgyerekekre, 65 évnél idősebbekre és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre) fokozott veszélyt jelent a kánikula, ugyanakkor a lakosság többi részének is jobban oda kell figyelnie a fokozott vízpótlásra, valamint testük hűtésére.

Az ÁNTSZ kéri, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: