Hasmenés utazás idején

Az utazók hasmenése - más néven a bélinfluenza általában egy-négy napig tart, főként baktériumok, ritkábban vírusok okozta betegség. Legfőbb tünetei a bélkorgás, a hasmenés, a hányinger és a hányás, melyek általában kezelés nélkül is elmúlnak.

A világon évente több mint egymillióan szenvednek az utazók hasmenésében - más néven bélinfluenzában. Az általában egy-négy napig tartó főként baktériumok, ritkábban vírusok okozta betegség legfőbb tünetei a bélkorgás, a hasmenés, a hányinger és a hányás, melyek erőssége esetenként változó, és általában kezelés nélkül is elmúlnak. Ritkábban fejfájás és izomfájdalom is előfordulhat.

A dolog érdekessége, hogy ugyanezen kórokozók a helyi lakosokra ártalmatlanok, mert az ő szervezetükben már kialakult az immunitás velük szemben.

A bélinfluenza bizonyos óvintézkedések betartásával megelőzhető, ha azonban mégsem sikerülne elkerülnünk, kezelésként bőséges folyadékfogyasztás és kímélő diéta ajánlott.

Mire figyeljünk, ha külföldre utazunk?

  • Soha ne igyunk csapvizet. Fogyasszunk palackozott vagy forralt vízzel készült italokat.
  • Minden ételt főzzünk meg.
  • Gyümölcsöt csak hámozva együnk.
  • Kerüljük a nyers zöldségféléket tartalmazó ételeket.
  • Italunkba soha ne tegyünk jégkockát.
  • Fogmosáshoz használjunk palackozott vagy forralt vizet.
  • Csak forralt vizzel készült teát és kávét fogyasszunk, szigorúan tej nélkül.
  • Soha ne igyunk üvegből. Használjunk szívószálat.
  • Ha betegségünk magas lázzal vagy véres hasmenéssel jár, mielőbb forduljunk orvoshoz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció