Visszafordítható az autoimmun betegség

Őssejt-transzplantációval sikerült amerikai kutatóknak visszafordítani a központi idegrendszer egyik súlyos autoimmun betegségét.

A neuromyelitis optica (NMOSD) a központi idegrendszer autoimmun betegsége, amely a betegek felénél vakságot okoz. Az érintettek többsége a diagnosztizálást követő 5 éven belül járásképtelenné is válhat. Korábban a betegséget a szklerózis multiplex (SM) egyik ritka alfajának tartották a szakemberek, de azóta kiderült, hogy egy önálló kórképről van szó.

autoimmun betegség, visszafordítható betegség, neuromyelitis optica, őssejt-transzplantáció, antitest
autoimmun betegség, visszafordítható betegség, neuromyelitis optica, őssejt-transzplantáció, antitest

Az SM-től és a legtöbb autoimmun betegségtől eltérően a neuromyelitis opticának van egy biológiai markere, az AQP4 antitest. A betegek mintegy 80 százalékánál az agyi vízelvezető rendszert szabályozó fehérje, az aquaporin-4 (AQP4) ellen termelődnek ellenanyagok, amelyek súlyos, gyakran kétoldali látóideg-gyulladást és kiterjedt gerincvelő-gyulladást okoznak.

Hatásos kezelés

Őssejt-transzplantációval már több súlyos beteget kezeltek, többek között HIV-fertőzött pácienseket. Kattintson a részletekért!

Az Északnyugati Egyetem és a Mayo Klinika kutatói 12 betegen végeztek őssejt-transzplantációt. A betegek többsége a transzplantáció után 5 évvel is jól volt. Nem volt szükségük gyógyszeres kezelésre sem, ami egyébként akár 500 ezer dollárba is kerülhet évente. "5 év után a 12 betegből csupán 2-nél következett be a betegség újabb fellángolása, nekik vissza kellett térniük a gyógyszeres kezelésre" - ismertette Richard Burt professzor, az egyetem immunterápiás és autoimmun betegség részlegének vezetője.

"Egyetlen korábbi terápiával sem sikerült eltüntetni az AQP4 antigént, vagy elérni, hogy a beteg gyógyszerkezelés-mentes legyen. Az őssejt-transzplantáció javított a betegek neurológiai cselekvőképességén és életminőségén. Jobban lettek és a betegség markere eltűnt, 5 évvel a transzplantáció után sem volt a jelen a szervezetben" - tette hozzá a professzor.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső