Vigyázzunk a kalciumpótlókkal: szívrohamot okozhatnak

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a csontritkulás megelőzésére szolgáló kalciumtartalmú kiegészítőket szedő nők valójában kockára teszik szívük egészségét.

A BMJ április 19-i számában megjelent tanulmány szerzői szerint azonban annak ellenére, hogy eredményeik több hasonló, korábbi következtetést is alátámasztanak, nem feltétlenül jelentik a kalciumtartalmú kiegészítők vesztét.

"Egyelőre nincs egyetértés abban, hogy milyen ajánlásokat kellene megfogalmazni a kalciumtartalmú kiegészítőkkel kapcsolatban" - állítja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Ian Reid, aki úgy véli, hogy az új eredmények jelentős mértékben befolyásolják majd az ajánlásokat. "Mi azt javasoljuk, hogy kritikusan kezeljék a kalciumtartalmú kiegészítőket, mert tanulmányunk eredményei arra utalnak, hogy több kárt okozhatnak, mint hasznot" - tette hozzá az új-zélandi Auckland Egyetem professzora. A szakértő szerint az a legóvatosabb hozzáállás, ha arra ösztönzik az embereket, hogy a szükséges kalciumot étrendi kiegészítők helyett étrendjükből vigyék be szervezetükbe, mivel az élelmiszerekben lévő kalciummal kapcsolatban nem mutatták ki a szívbetegség megnövekedett kockázatát.

Az új-zélandi kutatócsoport metaelemzéséből az derült ki, hogy a szívroham 27-31 százalékos növekedése figyelhető meg azokban a nőkben, akik D-vitamin nélkül szedtek kalciumot. Mivel az orvosok régóta ezt javasolják, sok idősebb nő szed csontjainak megerősítésére kalciumtartalmú kiegészítőket D-vitaminnal együtt vagy anélkül. A szerzők úgy vélik, a hatás biológiailag logikus, mivel a kalcium összefüggésbe hozható az artériák megkeményedésével.

Dr. Philip Houck, a Texas A&M Health Science Center College munkatársa azonban nem ért egyet. Szerinte igaz ugyan, hogy a kalcium általában a gyulladás jelzője lehet, a kalcium léziók valójában stabilabbak, így kisebb a szívroham kialakulásának esélye, mint olyan erekben, amelyek kevésbé meszesek. Ráadásul lehet, hogy statisztikailag szignifikánsak az eredmények, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy klinikailag is jelentősek. "Ha egy nőnek jó oka van arra, hogy csonterősítés miatt kalciumot szedjen, nem kell félnie attól, hogy kalciumot szedjen" - véli Houck.

Egy másik szakértő, Dr. Susan V. Bukata, a University of Rochester Medical Center docense pedig úgy véli, hogy a kutatás nem szolgáltat elegendő információt ahhoz, hogy végleges döntést lehessen hozni a kérdésben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció