Van remény a színtévesztőknek?

Amerikai kutatók olyan szemüveglencsét találtak fel, amely gyógyíthatja a vörös-zöld színtévesztést. Ez a rendellenesség tízből egy férfit, valamint ennél sokkal kevesebb nőt érint.

Az Oxy-Iso lencséket egy kutatóintézet tervezte azzal a céllal, hogy segítsen az egészségügyi dolgozóknak észrevenni a nehezen látható zúzódásokat és vénákat. A vizsgálatok során azonban kiderült, hogy színtévesztőkben kiemeli a vörös és zöld színeket. Sajnos azonban a lencsék vezetés közben nem viselhetők, mivel csökkentik a sárgák és kékek észlelését.

Mark Changizi elméleti neurobiológus, a lencsék kifejlesztője úgy véli, az emberi színlátás "fejlettebbé vált, mint más emlősöké, hogy megláthassuk a bőr színének olyan változásait, mint például az elpirulás és az elsápadás , továbbá a bőrszínből az egészségre is következtethetünk. Az Oxy-Iso szűrő épp ott emeli ki a színeket, ahol a vörös-zöld színtévesztők nem képesek erre."

Daniel Bor, a Sussex Egyetem Sackler Kutatóintézetének színtévesztéssel foglalkozó idegtudósa szerint a lencséken keresztül a vörösek igen élénknek tűnnek. A kutatónak azonban fenntartásai vannak az eszközzel szemben, mivel az a sárgákat teljesen kiszűri.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra