Új, tartós megoldás a magas vérnyomásra

Egy a veseidegek deaktiválását célzó katéteres módszer, az úgynevezett renális denerváció alkalmazása segíthet a nehezen kezelhető magas vérnyomásban szenvedő betegeknek.

A világ népességének mintegy 30-40 százaléka szenved magas vérnyomásban, és közülük körülbelül 5-10 százalékban alakul ki rezisztens hipertenzió. Összefüggés áll fenn a (veséket ellátó) szimpatikus idegrendszer túlműködése és a magas vérnyomás, valamint a krónikus vesebetegség és a szívelégtelenség előrehaladása között.

A kutatásban 45 rezisztens magas vérnyomásban szenvedő beteg vett részt, ami a definíció szerint azt jelenti, hogy 160 Hgmm szisztolés vérnyomással rendelkeznek, mialatt három vagy több vérnyomás elleni gyógyszert szednek. Némelyik beteg úgynevezett "perkután rádiófrekvenciás katéter kezelésnek" vetette alá magát, ami után egy évig követték őket. A kezelés során katétert helyeznek a femorális artériába (a hasban/combban), elvezetik a veseartériához, majd továbbhaladva a veseidegekig juttatják. Ezután rádiófrekvenciás energiával deaktiválják az idegeket.

A betegek vérnyomásátlaga a kezelés előtt 177/101 Hgmm volt. A kezelés után a középnyomás egy, három, hat, kilenc és 12 hónap múlva -14/10, -21/-10, -22/-11, -24/-11 és -27/-17 Hgmm értékkel változott, tehát csökkent. A kezelésben nem részesülő betegek esetében a vérnyomás-emelkedés középértéke egy, három, hat, kilenc és 12 hónap múlva +3/-2, +2/+3, +14/+9 és +26/+17 Hgmm volt.

"Kiváló biztonsági profilt tapasztaltunk ebben a rövid katéteres terápiában" - írta Henry Krum, az ausztrál Monash Egyetem kutatója. "Az eljárás semmilyen hosszú távú mellékhatással nem járt… A terápiás renális denerváció jelentős és tartós vérnyomáscsökkenést eredményezett, melyet olyan betegekben értünk el, akik rezisztensek a jelenlegi vérnyomásgyógyszerekre. Mi több, a vérnyomás csökkenése már egy hónap múlva egyértelműen megmutatkozott, három hónap múlva további csökkenés volt észlelhető, és az ezt követő értékelésekkor is folytatódott ez a trend."

Az eredményeket az Amerikai Kardiológiai Kollégium orlandói ülésén tették közzé, és a The Lancet következő online, illetve nyomtatott kiadásában olvashatók. A szakértők a tanulmányt kísérő kommentárban azt írták, hogy amennyiben a további vizsgálatok is bizonyítják e kezelés hatékonyságát, a módszert a valóban rezisztens magas vérnyomásban szenvedő betegek számára kell elkülöníteni, és csak azt követően, hogy a gyógyszeres kezelés nem vált be vagy a beteg nem tolerálta.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés