Új módszer: több betegséget is megúszhatunk

Kutatók egy új módszer segítségével sikeresen meg tudták hosszabbítani az emberi kromoszómákat védő telomereket, amelyek egyre rövidülnek, ahogy öregszünk. Az új terápia megoldást jelenthet az életkorral összefüggő állapotra, illetve némely genetikai betegségre is.

A telomerek a kromoszómák végén helyezkednek el, genetikai információt nem kódolnak, a feladatuk az, hogy védjék a kromoszómát a sejtosztódások során. Ahogy öregszünk, a telomerjeink hossza egyre csökken, mivel minden sejtosztódáskor valamennyi elvész belőlük. Ez pedig, amikor a telomer már olyan rövid, hogy nem képes megvédeni a kromoszómát, megnöveli egyes betegségek, például a rák kialakulásának a kockázatát.

A rák biológiájának újabb részletére derült fény: a kromoszómák speciális szakaszának rövidsége növeli a daganat kialakulásának kockázatát, leginkább az agresszívebb típusok kialakulását segítve elő. A részletekért kattintson! A Stanford egyetem kutatói most kifejlesztettek egy új módszert, amelynek segítségével a telomerek hossza megnövelhető. Ha a terápia valóban beválik, az utat nyithat számos betegség kezeléséhez, illetve megelőzéséhez - számolt be az eredményekről a Medical News Today.

John Ramunas és Eduard Yakubov vezetésével egy amerikai kutatócsoportnak most sikerült 10 százalékkal meghosszabbítaniuk a kromoszómák telomerjeit egy új módszer segítségével. A kutatók egy módosított RNS-t (ribonukleinsavat) használtak, amely tartalmazta a TERT-et kódoló szekvenciát. A TERT a telomeráz, a telomereket védő enzim aktív összetevője, amelynek nagy szerepe van a telomerek védelmében. A telomerázt a normál sejtek nem termelik, csak az őssejtek.

Sikeresen meg tudták hosszabbítani az emberi kromoszómákat védő telomereket

Ramunas és csapata arról számoltak be, hogy mindössze háromszor kellett módosított RNS-t (úgynevezett TERT mRNS-t) bejuttatni egy emberi sejtbe, és néhány nap alatt a telomerek hossza 10 százalékkal növekedett meg. A fiatal emberek telomerjei 8-10 ezer nukleotidból állnak; a TERT-et kódoló mRNS körülbelül 1000-rel növelte meg a telomerek nukleotidjainak a számát.

Korábbi kísérletekben a TERT-et kódoló mRNS azért nem növelte a telomerek hosszát, mert a szervezetben a telomeráz immunválaszt váltott ki. A mostani gyors, mindössze néhány napot igénybe vevő módszerrel a telomeráz elleni immunválaszt sikerült elkerülniük a kutatóknak.

"Az új módszert alkalmazó kezelések tehát kevés időt vesznek igénybe, és ritkán kell őket alkalmazni. Egy-egy kezelés akár 10 évnyi öregedési folyamatot (telomerrövidülést) fordíthat vissza. A kezelés lehetővé teszi bizonyos genetikai betegségek (például a Duchenne izomdisztrófia) kezelését, illetve az öregedés következtében kialakuló betegségek (például a rák) kialakulásának megelőzését.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső