Súlyos betegséget okozhat a napfény hiánya

Az, hogy ki mikor és hol született, befolyásolhatja a szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát.

Kutatók egy, a déli félgömbön végzett kutatás során azt vették észre, hogy azoknál a csecsemőknél, akik a kora nyári hónapokban születtek, nagyobb arányban alakult ki szklerózis multiplex, mint azoknál, akik tél elején jöttek a világra. Hasonló jelenséget fedeztek fel az északi félgömbön, ahol az évszakok éppen fordítva vannak, mint a délin.

A kutatók szerint a betegség kialakulásának aránya nő, ha az édesanyát a terhesség alatt kevesebb napfény éri. A tudósok a szklerózis multiplex kialakulását a D-vitamin hiánnyal hozzák összefüggésbe és a napfény az egyik fő D-vitamin-forrás.

Anne-Louise Ponsonby és kollégái, a melbourne-i Royal Gyermekkórház Murdoch Kutatóintézetének munkatársai olyan szklerózis multiplexben szenvedő csecsemők adatait vizsgálták, akik Ausztráliában, 1920 és 1950 között születettek. Összefüggést kerestek az anyák lakóhelyének napsugárzás-szintjei között.

Arra a következtetésre jutottak, hogy 30 százalékkal nagyobb volt a kockázat a szklerózis multiplex kialakulására azoknál a csecsemőknél, akik november-decemberben, (a déli félgömbön ez nyár elejét jelenti), mint azoknál, akik május-júniusban, azaz tél elején születtek. Tehát, a szklerózis multiplex kialakulásának valószínűsége nő, ha az édesanyát kevesebb napfény éri a terhesség ötödik hónapjától.

A tanulmány szerzői szerint vizsgálni kell, hogy állapotos nők a D-vitamin bevitelének pótlásával csökkenthető-e a sclerosis multiplex kockázata.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció