Súlyos betegséget jeleznek a rémálmok

Az éjszakai rémálmok a Parkinson-kór első tünetét jelenthetik, állítják spanyol kutatók. Azoknál ugyanis, akik álmukban kiabálnak vagy sírnak, nagyobb valószínűséggel fejlődik ki a betegség öt éven belül.

A Barcelonai Egyetemi Kórház tudósai megállapították, hogy a rémálmokkal és hirtelen végtagrángásokkal járó úgynevezett "REM-alvászavarban" szenvedőknél magasabb a Parkinson-kór és más, demenciával járó betegségek kockázata. A REM (rapid eye movement, gyors szemmozgás) fázisban látjuk az álmokat.

Normál esetben ebben a fázisban gyakorlatilag megbénulunk, mivel az agy a zavartalan pihenés érdekében kikapcsolja az izmokat. A REM-fázis zavarai esetén ez nem történik meg, és az érintettek erőteljes mozdulatokkal kísérik álmaikat.

A 60 év feletti, ebben a betegségben szenvedő páciensek egyötödénél fejlődik ki Parkinson-kór vagy más, demenciával járó betegség, például a Lewy-testes demencia, derült ki a Lancet Neurology folyóiratban közzétett vizsgálatból. Ez azt sugallja, hogy az alvászavarok az agyi betegségek első jelei lehetnek, így az orvosok sokkal korábban képesek lehetnek diagnosztizálni a kórképeket, és a terápia hatásfoka is javulhat. Dr. Alex Iranzo ideggyógyász és munkatársai összesen 43, 60 év feletti beteget vizsgáltak, valamennyiüknél a REM-fázis zavarát állapították meg. Azt találták, hogy 30 százalékuknál alakult ki valamilyen idegrendszeri betegség, leggyakrabban Parkinson-kór az alvászavar diagnózisa utáni két és fél év elteltével.

A Parkinson-kór Magyarországon becslések szerint 16-20 ezer embert érint, főként az 50 év feletti korosztályból. A betegeknél jellemzően alacsony az agyban a dopamin nevű ingerületátvivő anyag szintje, emiatt lelassulnak a mozdulatok, továbbá zavartság és memóriaproblémák is jelentkeznek.

A spanyol tanulmány alátámasztja annak az amerikai vizsgálatnak az eredményeit, mely szerint az álomban történő rugdosás és csapkodás a Parkinson-kór egyik első jele lehet. A Mayo Klinika kutatói szerint ezek a tünetek akár 50 évvel is előre jelezhetik a betegséget.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: