Rossz emlékeinkből kellemeset csinál egy fénysugár

Amerikai kutatók egy új fejlesztésnek köszönhetően képesek rá, hogy a rossz emlékeket megváltoztassák az agyban és kellemes élményekké varázsolják azokat.

A Daily Mail brit lap értesülései szerint a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói a fegyveres konfliktusokból hazatérő katonák poszttraumás stresszét, illetve a súlyos fóbiákat kezelnék a technológia segítségével.
A módszer, amelynek működését egereken sikerült eddig bizonyítani, lehetőséget ad rá, hogy módosítsuk a memóriánkban rögzült emlékeket. A sci-fi filmekből ismerős módszer hasonló a Tommy Lee Jones és Will Smith főszereplésével forgatott Sötét zsarukban látható neutralizátor működéséhez.

Feledékeny férfiak

A férfiakat gyakran éri az a vád, hogy készakarva "felejtik el" a születésnapokat, házassági évfordulókat, de egyszerű feladatokra, bevásárolni valókra sem emlékeznek. A férfiak azonban valóban feledékenyebbek. A problémát vizsgáló kutatásból kiderült, hogy a résztvevők nagyjából felének vannak memóriaproblémái - ráadásul valamivel több férfinek, tekintet nélkül arra, hogy mennyi idősek. A fiatalabb férfiak ugyanis legalább annyira feledékenyek, mint idősebb társaik. Kattintson a folytatásért!

A módszert számos kutató próbálta már kikísérletezni. A tudomány jelenlegi állása szerint egy, az érzelmeinkre ható élmény évekkel később is képes ugyanazt az intenzív érzetet kelteni. Az MIT kutatóinak nagy áttörése, hogy felfedezték az emlékeket az érzelmekkel összekötő agyi "útvonalat".

Azt találták, hogy egyetlen emlék képes félelmet, boldogságot, vagy izgalmat ébreszteni az alany agyában, attól függően, hogy az agy melyik területével lép kapcsolatba.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent felfedezés szerint a kutatók bizonyították, hogy képesek az emlékhez kötődő negatív vagy pozitív emlékeket a visszájára fordítani.

"A jövőben képesek lehetünk olyan módszerek kifejlesztésére, amelyek segítségével az emberek könnyebben idézik fel a pozitív emlékeiket és kevésbé emlékeznek a rossz dolgokra" - magyarázta Dr. Susumu Tonegawa, az MIT Picower Intézetének munkatársa, amely a tanulás és az emlékezet titkait kutatja.

Tonegawa csapata egereken demonstrálta a technológia működését: az egyik csoport tagjainak áramütéseket adtak, hogy rossz emlékeik keletkezzenek, míg a másik csoportnak kellemes emlékeket "adtak", azáltal, hogy egy ellenkező nemű egérrel zárták őket egy ketrecbe.

Az emlékek bevésődése során a kutatók az agysejtek működését figyelték, ugyanis arra voltak kíváncsiak, hogy a hippokampusz és az amygdala nevű agyterületek (amelyek az érzelmekért felelősek) hogyan aktiválódnak a folyamat során.

Egy fénysugár, és a rossz emlékek eltűnnek?

Egy fénysugár, és a rossz emlékek eltűnnek?


Az emléket ezután újra előhívták, azáltal, hogy fénypászmákkal világították meg ugyanazokat az agysejteket. Ennek eredményeként az egerek a félelem, illetve az öröm jeleit mutatták, attól függően, hogy melyik emlékeket hívták elő a kutatók.

A kísérlet második szakaszában ezután más hullámhosszú fényt használtak és más agyi területeket céloztak meg, ezáltal megfordítva az emlék pozitív vagy negatív mivoltát. Így az áramütést kapó egerek már nem produkálták a félelem jeleit, amikor újra átélték az emléket. A kellemesebb emlékeket kapó társaik viszont félni kezdtek, amikor a szemükbe világítottak.

"Azt akartuk tudni, hogy a memóriánk szabadon társítja a pozitív vagy negatív érzéseket az emlékekhez, vagy azokat a bevésődés pillanatában örökre megjelöli" - magyarázta Roger Redondo, a kutatási anyag egyik társszerzője.

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a kellemes emlékek felidézése hatással lehet-e a depresszióra. Ha sikerrel járnak, új kezelési módszerek jöhetnek létre, amelyek a poszttraumás stressz ellen is hatékonyak lehetnek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag