Robotnővérke

Kéky Kira

Egy korong alakú robot kószál a lakásban, keresi a "gazdáját". Azért indult el a pihenőhelyéről, mert a rábízott ember nem vette be időben a gyógyszereit. Fantasztikus? Inkább ez a jövő! Nemcsak elolvashatja, videónkon meg is nézheti, hogy működik!

Intelligens gyógyszeradagoló és táplálkozási felügyelő

A kis robot órája szerint a rábízott beteg az elmúlt néhány órában túl kevés folyadékot fogyasztott. A szerkezet azt is számon tartja, hogy a gyógyszeres tasakhoz sem nyúlt hozzá senki. Elindul tehát, hogy figyelmeztesse a gazdáját.

Utánajártunk, hogyan működik a jelenben a jövő távfelügyelő robotja.
Dr. Takács Barnabás, az MTA SZTAKI kutatója bekapcsolja a kis készüléket, amelyen egy színes kijelző és egy gyógyszeres fiola van. A kis robot elindul, hogy embert keressen. Ha a közben akadályhoz ér, kikerüli. Lassan, de ügyesen lavírozik a székek és szekrények között, kamerájával figyeli környezetét. Barnabáshoz érve megáll: megtalálta az embert. Kijelzőjén egy szomorú emberi arc látszik, mivel a memóriája szerint a beteg elfelejtette bevenni a gyógyszerét. A tervek szerint később hanggal is jelzi majd, hogy mit kell tennie a páciensnek.

Ha a rábízott beteg felveszi róla a hozzá rögzített gyógyszertartót, akkor a monitoron lévő emberi arc elégedett lesz. A kis számítógép figyeli azt is, hogy a rábízott ember mennyi folyadékot iszik, illetve mennyit és mit eszik. Ez már bonyolultabb előkészületeket kíván, de a tervező szerint a hűtőszekrénybe beépített leolvasó és az élelmiszerek csomagolására rakható digitális jel segítségével ezt is számon tudja majd tartani a kis robot.
Ha a beteg keveset iszik, és fellép a dehidratáció veszélye, akkor szintén szól a pici házi betegfelügyelő.

Kíváncsi arra, hogy is működik mindez a gyakorlatban?
Száz szónál is többet mond egy rövid videó a készülék működéséről, amelyet a lenti képre kattintva azonnal megtekinthet. Kisfilmünkön láthatja a robotnővérkét munka közben, illetve a feltaláló is szemlélteti, milyen lesz a jövő betegfelügyelete.

Rendszertelen gyógyszerszedés, romló egészség

Mindez azért nagyon fontos, mert az idősek túlnyomó többsége nehezen tudja betartani a gyógyszerszedési időpontokat, pedig az orvosságok hatékonyságát rontja, ha a készítményeket nem megfelelő időben veszik be - mondja Takács Barnabás, aki Magyarországon az MTA SZTAKI és a VirMED (Virtuális Medicina) közös kutatómunkájában vesz részt.

Még olyan népbetegségeknél is, mint az asztma, illetve a cukorbetegség, ahol az átlagemberek többsége jól tájékozott a gyógyszerelés elmaradásának következményeiről, a gyógyszerszedési együttműködés (az úgynevezett compliance) alig 30 százalék, más esetekben pedig csak 15 százalék. Például a depressziós betegeknél nagyon megnő az öngyilkosságok aránya, ha abbahagyják a gyógyszeredést - ismertette az adatokat Takács Barnabás.
Az Európai Unióban kiemelt téma az idősek otthoni gondozása, mivel a társadalom egyre idősödik, és az intézményes ellátás jóval drágább az otthoninál.
Ennek az új technológiának a segítségével otthon is felügyelni lehet az idős ember egészségét anélkül, hogy állandóan zaklatnánk telefonnal, üzenetekkel, hogy ne felejtsen el megtenni ezt vagy azt. Természetesen nem célja a rendszernek, hogy elidegenítse az idős embert a világtól, csupán azt szeretné elérni, hogy a lehető legkisebb beavatkozással, csendben, visszahúzódó módon akkor adjon figyelmeztetést, ha valami nem történik meg, ha azonnali a beavatkozásra, figyelmeztetésre van szükség.

A robot használata reményeink szerint 70-80 százalékkal növelheti a gyógyszerszedési fegyelmet, ez pedig jó a betegnek, jó az orvosnak, jó az egészségbiztosítónak és jó a gyógyszergyártónak - magyarázta az informatikus. A biztosítónak azért hasznos a terápia pontos betartása, mert a beteg jobb állapotba kerül, ellátása kevesebb pénzt igényel. A gyógyszergyárnak pedig azért fontos, mert akkor állíthatja a készítményéről, hogy hatékony, ha a beteg rendszeresen szedi az orvosságot, és az életminősége javul.

Európai program az idősek távgondozásáért

Az Európai Unió időseket segítő programjának (Ambient Assisted Living vagyis informatikával segített élet) van magyar megfelelője: eVITA néven. Az Életviteli Technológiák és Alkalmazások Nemzeti Programjának alkotói tervet dolgoztak ki azért, hogy az időskorúak, a fogyatékkal élők, valamint a betegségből felépülők, rehabilitációra szorulók ellátását, gondozását, felügyeletét, ápolását, önálló életvitelét modern eszközökkel segítse. Az infokommunikációs technológia alkalmazása, a távdiagnosztika és távgyógyászati rendszerek elterjedésének elősegítése, az otthonápolás támogatása olcsóbbá, és szakértők szerint hatékonyabbá tehetné az idősek gondozását.

A robotok alkalmazása Európában még szokatlan, de az Egyesült Államokban és Távol-Keleten egyre elfogadottabb. Egy nemzetközi szakértő, Neena Buck robotelemző szerint az új háztartási robotok szociálisan egyre érzékenyebbek. Japánban és Koreában már barátoknak, illetve "háziállatnak" tekintik a robotokat. Az elemző szerint az új technika elterjedését az egyre csökkenő árak segítik majd.
Amikor a Sony piacra dobta Aibót, a robotkutyát, akkor a cég digitális teremtményeket készítő laboratóriumának elnöke, Toshitada Doi azt mondta, hogy a nyolcvanas évek a PC évei voltak, a kilencvenes évek az Interneté, a 21. század első évtizede pedig minden bizonnyal a robotoké lesz.

- A testfelépítésükben állatokat, illetve embereket utánzó robotok lassabban, nehézkesebben mozognak, ezért választottuk ezt a könnyen, gyorsan mozgó szerkezetet - magyarázta a kutató. Magyarországon a robottal felügyelt egészségügyi ellátás még csak kísérlet, a való életben még sok év eltelhet addig, amíg ilyen robotot vehetünk az idős, egyedül élő családtagunknak. A kutató szerint az ára nem lesz elviselhetetlen, valószínűleg néhány tízezer forintba fog kerülni egy ilyen szerkezet.

Virtuális virtuóz

Dr. Takács Barnabás a világon jól ismert kutató és számítástechnikus, akinek nevét több mint 50 nemzetközi publikáció és több nagy kutatási program fémjelzi. Sok évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a virtuális világgal, nevéhez fűződik például az a fejlesztés, amelynek köszönhetően már nem élő emberek "kelthetőek életre" virtuális térben, így például Marlene Dietrich arca is megelevenedett a filmvásznon.

Névjegy
Dr. Takács Barnabás, informatikus
1991-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait, és PhD fokozatát is ott szerezte meg. Kutatási területei közé tartozik a mesterséges látórendszerek, arcfelismerés és biztonsági rendszerek kifejlesztése. Munkáját az amerikai haditengerészet is támogatta, jelenleg is a Harvard B&W egyetem (Boston, MA) kutatója. Néhány éve visszaköltözött Magyarországra, és itthon a virtuális gyógyítás úttörője. Jelenleg is több olyan programon dolgozik, amelyben a virtuális tér a gyógyítást szolgálja.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Változókor: nem vagyunk egyedülMenopauza

Változókor: nem vagyunk egyedülNegyven felett egyre több nőnél jelentkeznek a változókorral járó panaszok

A legfontosabb vizsgálatok 40 feletti nőknekSzűrővizsgálatok

A legfontosabb vizsgálatok 40 feletti nőknekA kor előrehaladtával a különböző betegségek kialakulásának veszélye is megnő

Mit jelez az evés utáni szédülés?Cukorbetegség

Mit jelez az evés utáni szédülés?A tünetek általában hipoglikémiára utalnak

Az időskori bőrszárazság okaiSzáraz bőr

Az időskori bőrszárazság okaiA xerósis, avagy bőrszárazság idős korban nagyon gyakori jelenség

Bőrbetegségek, melyek viszketést okoznakViszketés

Bőrbetegségek, melyek viszketést okoznakA viszketésnek nagyon sokféle oka lehet

Zuhanyzás, fürdés: hogyan a legegészségesebb?Zuhanyzás

Zuhanyzás, fürdés: hogyan a legegészségesebb?Ha óvni szeretnénk bőrünk egészségét, a kevesebb több

Micella: az arctisztítás forradalmaMicella

Micella: az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag