Reggeli magas vérnyomás: este vegyük be a gyógyszert?

Valamivel hatékonyabban tudják szabályozni vérnyomásukat azok a népszerű vérnyomásgyógyszereket napi egyszeri rendszerességgel szedő betegek, akik napi adagjukat lefekvéskor veszik be - derült ki egy új kutatásból.

A kutatók 21 randomizált, kontrollált kísérletet elemeztek, amelyekben összesen 1993 elsődleges hipertóniás beteg vett részt. A vizsgálat azon a jól ismert jelenségen alapult, hogy a vérnyomás egy napi ciklus szerint, a cirkadián ritmust követve ingadozik. Az emberek többségénél, akik éjszaka alszanak és nappal aktívak, a reggeli magas vérnyomás a jellemző, vagyis a vérnyomás hajnalban éri el az egyik csúcspontját.

A kutatást vezető Ping Zhao, a Sichaun Egyetem szakembere elmondta, hogy az orvosok csak annyit írnak a receptre, naponta egyszer, és nem veszik figyelembe az időzítést. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a vérnyomásgyógyszerek reggeli bevétele a legkevésbé hatékony módszer. Teljes hatását így csak napközben fejtik ki, éjszaka és másnap reggel pedig alacsonyabb a hatékonyságuk. Ha viszont lefekvéskor veszik be a betegek a vérnyomásgyógyszert, a legnagyobb hatást éjszaka és reggel érik el, így éppen a reggeli magas vérnyomást "nyomják le". Ezeknek az eredményeknek a megerősítését azonban egyelőre nem támasztja alá szisztematikus elemzés.

Kalkulátorunkkal kiszámolhatja, mekkora az Ön ideális vérnyomása! A kutatók szerint az eredmény nagy jelentőséggel bír a magas vérnyomásban szenvedő betegek és az őket kezelő orvosok számára is. Az áttekintett kutatásokból azonban az nem derült ki, hogy a vérnyomásgyógyszerek esti szedése a stroke vagy a szívroham milyen reggeli kockázatával jár. Ennek kiderítéséhez további vizsgálatokra lesz szükség.

Önnek magas a vérnyomása?

A vérnyomás mérésére szolgál a pulzus megjelenése (szisztolés vérnyomás) és ismételt eltűnése (diasztolés vérnyomás) jelzi az aktuális vérnyomás értékét. A mérés végén a kijelzőn a szisztolés és a diasztolés értéket és a pulzusszámot olvashatjuk le.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: