Orosz megoldás az Alzheimer-kórra? Javul a memória!

Egy orosz gyógyszert vásárolt meg rekord összegért az amerikai Pfizer gyógyszergyár, mivel a hatóanyag nem csupán lassítja az Alzheimer-korban szenvedő betegek állapotának romlását, de még javítja is az emlékezetüket.

Amerikai tudósok már túl vannak az embereken végzett klinikai vizsgálatokon - olvasható a The Lancet című orvosi lapban.

Az eredmények hatására a New York-i székhelyű Pfizer 725 millió dollárt szán a gyógyszer fejlesztésére. A készítmény eredetileg antihisztaminként használták, de már egy ideje nincs piacon. Egy orosz kutatócsoport rendszeresen tesztel régi készítményeket, hogy ellenőrizze: nem lehet-e az eredetitől különböző területen felhasználni a gyógyszert. Így derült ki, hogy a 25 éves Dimebonnak az eredetihez képest más területen vannak pozitív hatásai.

A készítményt - az Oroszországgal szembeni előítélet nélkül - tesztelte Rachelle Doody, a Texasban található Houstoni Baylor Orvostudományi Egyetem Alzheimer-kór és Memóriazavarok Központjának kutatója. 183 Alzheimer-kórban szenvedő beteget vontak be a kutatásba. A csoport egyik fele naponta 3x1 tablettát kapott a Dimebonból fél évig, a többiek placebót kaptak.

Fél év múlva a vizsgálat kimutatta, hogy aki a Dimebont szedte, annak jelentősen javult a rövidtávú emlékező képessége, a betegek képesek lettek a mindennapi feladatok teljesítésére, önállóbbá váltak. A betegek egy kis csoportja még nagyobb sikereket ért el - közöltek a tudósok. Viszont aki csak a placebót kaptak, azoknál folytatódott a kórra jellemző állapotromlás.

A Dimebon allergia elleni gyógyszer, és 1983-ban dobta az orosz piacra a novokuznyecki "Organika" Zrt. 1995-ben került be abba a kutatási programba, amelyben régebbi hatóanyagok új felhasználását keresték a RAN fiziológiai aktív anyagok egyetemének tudósai. A Nyikolaj Zefirov irányításával dolgozó csoport egerekkel kezdte a kísérleteket, ekkor derült ki a Dimebon új tulajdonsága, és ekkor szabadalmaztatták a hatóanyagot az új felhasználási területre. 13 év múlva már az amerikai tudósok is igazoltak a szer hatékonyságát embereken végzett klinikai vizsgálatok után.

Az Alzheimer-kór a demencia egyik formája. Kezdetben a beteg egyszerűen feledékeny, elmegy otthonból és talál vissza, később nem tud gondolkodni, esetleg agresszívvé, ingerlékennyé, síróssá válik, nem képes visszatartani a vizeletét, székletét, állandó ápolásra, felügyeletre szorul. Az USA-ban jelenleg több mint 1,5 millió ilyen beteg van, ami nagyon megterheli a szociális, és a gazdasági szférát is. Alzheimer-kórban szenvedett például az Egyesült Államok volt elnöke, Ronald Reagan is.

Oroszországban ritkán diagnosztizálnak Alzheimer-kórt, mert ehhez egyszerűen nincs meg a megfelelő diagnosztikai bázis. Ezen kívül az Oroszországban alacsonyabb az élettartam, sokan egyszerűen meghalnak a tünetek súlyosbodása előtt. Figyelembe véve, hogy a világban egyre többen szenvednek ebben a betegségben, kór gyógyítása az orvostudomány egyik a legaktuálisabb és a legösszetettebb feladata lesz a XXI. században. A Pfizer most egy kis San Franciscó-i biogyógyszercéggel fog bele a Dimebon továbbfejlesztésébe.

Forrás:
www.investia.ru

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: