Nem szívroham, csak egy spinning-óra

Ha valaki érezte már úgy, hogy a szíve a spinning-óra után majdnem szétrobban, talán nem is járt olyan távol az igazságtól - legalább is biokémiai értelemben.

Egy új svéd kutatás azt mutatja, hogy egy óra spinningelés ugyanolyan biokémiai reakciókat vált ki, mint a szívroham.

A Göteborgi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a teremkerékpáron végzett edzés és más rendkívül intenzív testmozgások ugyanazokat az enzimeket szabadíthatják fel a véráramba, mint a szívroham, ami növeli a téves diagnózis valószínűségét. Eredményeik a tervek szerint a Scandinavian Cardiovascular Journal szaklapban jelennek meg. A kutatást vezető Smita DuttaRoy elmondta, bármilyen típusú megerőltető testmozgás hasonló emelkedést válthat ki a kardiológiai biomarkerek szintjében, legyen szó akár maratonfutásról, triatlonról vagy távolsági kerékpározásról. Ez a hatás azonban teljesen természetes és ártalmatlan, mivel az enzimek szintje 24 órán belül visszatér az alapszintre. Az orvosoknak azonban érdemes tudniuk az e kardiológiai biomarkerek közötti összefüggésről, amikor diagnosztizálnak és megkezdik a kezelést.

"Bár nem vizsgáltuk, hogy az edzés utáni megemelkedett enzimszint veszélyes-e, semmi okunk azt feltételezni, hogy ezek a szintek a szív bármilyen tényleges károsodását jeleznék" - nyilatkozta DuttaRoy. - "A testmozgás után tapasztalható kardiológiai enzimek szintemelkedési mintája a gyors, 24 órán belüli normalizálódással más, mint a szívroham esetén, ahol a szív enzimek szintje gyakran napokig emelkedett marad."

DuttaRoy azt tanácsolja, hogy ha valakit mellkasi panaszokkal látnak el, feltétlenül számoljon be az orvosnak a közelmúltban végzett testedzésről, mert elképzelhető, hogy a kardiológiai biomarkerek megemelkedett szintje téves diagnózist eredményez. - "Mellkasi fájdalom esetén feltétlenül orvosi segítséget kell kérni, függetlenül attól, hogy testmozgás, nyugalmi állapot vagy más tevékenység előzte meg" - tanácsolja a szakértő. - "A kezelést végző orvosnak azonban feltétlenül tudnia kell arról, hogy a troponin szintje rendkívül intenzív testedzés következtében is megemelkedhet, amit a beteg ellátásakor számításba kell venni."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő