Nem okoz szívbetegséget a fehérje, amiről eddig azt hittük!

Egy kedden közzétett brit tanulmány szerint a szervezetben zajló gyulladás egyik legfontosabb markere, egy fehérje mégsem játszik szerepet a szívbetegség kialakulásában. A C-reaktív protein nem vesz részt közvetlenül a koszorúér-betegség kialakulásában.

"Egyes kutatók úgy gondolták, hogy a C-reaktív protein jó célpont lenne, mivel a fehérje emelkedett vérszintje összefügg a koszorúér-betegség fokozott kockázatával" - jegyezte meg Paul Elliott, a londoni Imperial College professzora, a tanulmány vezető szerzője. "Azonban az eredményeink azt sugallják, hogy nincs a CRP és a koszorúér-betegség között ok-okozati viszony, így a betegség kockázatának a fehérje segítségével történő célzott csökkentése valószínűleg nem járna sikerrel" - írja a Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent cikk.

A tanulmány ezzel szemben feltárt olyan új genetikai variációkat, amelyek összefüggenek a koszorúér-betegséggel, tette hozzá Elliott. "Ha más vizsgálatok is megerősítik, ezek segíthetnek a betegség kezelésében használható új célpontok azonosításában."

Az Imperial College és további 12 európai és észak-amerikai egyetem és intézet kutatóiból álló csapatok összesen 28 112 koszorúér-betegségben szenvedő és 100 823 egészséges embert vizsgáltak. Végkövetkeztetéseiket a CRP szintjével összefüggő genetikai variációk és a koszorúér-betegség előfordulásának összehasonlítása alapján vonták le.

A szívbetegség a vezető halálok az Egyesült Államokban, az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint 2005-ben 864 480-an vesztették életüket a betegségben.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: