Meglepő dolog derült ki őseinkről

Már 12 millió éve felegyenesedve járó emberelődre bukkantak Bajorországban - derült ki egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányából.

Az eddig véltnél több millió évvel korábban kezdhetett felegyenesedve járni a mai ember és az emberszabásúak újonnan felfedezett lehetséges közös őse - állítják a Tübingeni Egyetem és a Senckenberg Humánevolúció-kutató Központ tudósai. "Ez paradigmaváltást jelent az emberi evolúció kutatásában, és a paleoantropológia alapjait kérdőjelezi meg az, hogy a felegyenesedés Európában alakult ki" - mondta Madelaine Böhme, a kutatócsoport vezetője.

ősember, emberelőd, emberszabású, felegyenesedés, felegyenesedett ember
ősember, emberelőd, emberszabású, felegyenesedés, felegyenesedett ember

Az új emberelőd

A tudósok 2015 és 2018 között fedezték fel egy addig ismeretlen ősi főemlős csontkövületeit a bajorországi Unterallgäu egyik agyagbányájában. A Danuvius guggenmosinak nevezett főemlős 11,62 millió évvel ezelőtt élt és valószínűleg képes volt két lábon járni és négy lábon mászni is. A felegyenesedett járás eddigi legkorábbi bizonyítékai mintegy hatmillió évesek voltak, amelyek Kréta szigetéről és Kenyából származtak. "Eddig a felegyenesedett járás kizárólag az ember tulajdonsága volt. A Danuvius azonban nem ember, hanem emberszabású" - magyarázta Böhme.

Meglepő információ az emberiség múltjából - a részletekért kattintson ide!

A bajor agyagbányában a paleontológusok épségben megmaradt kar- és lábcsontokat, csigolyákat, valamint kéz- és lábujjcsontokat találtak, amelyek legalább négy egyedtől származnak. "Ezek alapján rekonstruálhattuk, hogyan járt a Danuvius. Most először tudtunk több funkcionálisan fontos könyök-, csípő-, térd- és ugróízületet egyetlen csontvázon vizsgálni. Nagy meglepetésünkre néhány csont jobban emlékeztetett az emberére, mint a majmokéra" - mondta Böhme.

A Danuvius S-alakú gerincoszlopa segítségével tudott felegyenesedni, míg az emberszabású majmoknak egyszer görbülő gerincoszlopa van. "A Danuvius kombinálta a hátsó lábakra alapuló két lábon járást a mellső lábakra építő mászással" - mondta David Begun, a tanulmány társszerzője. A kutatók szerint "az új emberelőd" nagyjából egy méter magas volt. A nőstény 18, a hím pedig 31 kilogrammos lehetett.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció