Legyőzhető a felfázás egy probiotikummal

Számos nő szenved krónikus húgyúti fertőzésekben, egy előzetes kísérlet eredményei azonban azt mutatják, hogy egy probiotikum tartós enyhülést nyújthat.

A nők 2-3 százalékát érintő húgyúti fertőzések gyakran kiújulnak. A Lactobacillus crispatus hüvelyi baktérium kimerülését hozzák összefüggésbe ezekkel a fájdalmas fertőzésekkel, ami azt sejteti, hogy a baktérium pótlása segítséget jelenthet.

"A húgyúti fertőzésekkel kapcsolatos legsúlyosabb probléma az antibiotikum-rezisztencia" - számol be a Clinical Infectious Diseases április 15-i online kiadásában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Thomas M. Hooton, a Miami Orvostudományi Egyetem kutatója.

"Éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a nem antibiotikumos módszerekre a fertőzések megelőzésében és kezelésében. Azokban a nőkben, akikben a húgyúti fertőzések kiújulnak, a hüvelyi baktérium eltérései figyelhetők meg. Az egészséges hüvely legfontosabb organizmusának számító Lactobacillus crispatus szintje általában lecsökken. Az L. crispatus hiánya a húgyúti fertőzések kockázati tényezőjének tekinthető, mert lehetővé teszi a káros baktériumok elszaporodását. Ha tehát pótolni tudjuk a Lactobacillust kiújuló húgyúti fertőzésekben szenvedő nőkben, normalizálni lehet a hüvely állapotát, és megelőzhetjük a fertőzéseket. Ez a lényege a probiotikum alkalmazásának, amellyel normalizálni, vagy legalább megváltoztatni lehet a hüvely flóráját."

Az új kezelés pedig pontosan ezt teszi. A kísérlet során a kutatók 100 nőt kezeltek kiújuló húgyúti fertőzéssel antibiotikummal, aztán véletlenszerűen felírtak számukra L. crispatus probiotikumot illetve egy inaktív placebót. A probiotikum illetve placebo kezelést öt egymást követő napig, majd tíz hétig hetente egyszer alkalmazták.

A kísérlet azt mutatta, hogy a kezelés után a probiotikumot szedő nőkben legfeljebb egy húgyúti fertőzés jelentkezett, szemben a placebót szedő nőkben tapasztalt tizenhárom fertőzéssel.

Hooton hangsúlyozta, hogy bár az eredmények ígéretesek, egyelőre nem lehet végleges következtetést levonni, a kísérlet során alkalmazott probiotikum általános forgalomba hozatalához pedig még rengeteg fejlesztésre és kutatásra lesz szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső