Klímaváltozás: éhen fogunk halni?

Az élelem- és vízhiány, valamint az állat- és növényfajok kihalásának kockázatával is foglalkozik az ENSZ legfrissebb jelentése.

A klímaváltozás veszélyeztetheti az élelmezés biztonságát, lelassíthatja a világ gazdaságának növekedését, és talán már visszafordíthatatlan károkat okozott a természetben - áll az ENSZ hamarosan nyilvános jelentésének vázlatában.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 29 oldalas tervezete felvázolja azt is, miként lehet alkalmazkodni a magasabb hőmérséklethez, a több hőhullámhoz, az árvizekhez és a magasabb tengerszinthez.

Március 25-29-én több mint száz ország kormányai és tudósok találkoznak Japánban, hogy megszerkesszék és jóváhagyják a jelentést. A dokumentum a 2015-ös párizsi ENSZ-csúcstalálkozó számára készíti elő azokat az irányelveket, amelyek alapján dönteni fognak az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásáról.

A jelentés foglalkozik az élelem- és vízhiány, valamint az állat- és növényfajok kihalásának kockázatával is. A terméshozamok egy évtized alatt akár két százalékkal is csökkenhetnek ahhoz képest, ha nem melegedne a klíma.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Klímaváltozás: mit művelünk a bolygóval? (Fotó: Europress)

A természet egyes rendszereivel "hirtelen és drasztikus változások" történhetnek, amelyek visszafordíthatatlan következményekkel járnak: Grönland jege elolvadhat, az Amazonas esőerdeje kiszáradhat . A klímaváltozás visszavetheti a növekedést. Ha az iparosodás előttihez képest 2,5 Celsius-fokkal emelkedik a bolygó éves hőmérséklete, az a bevételek 0,2-2 százalékos csökkenését jelentheti a tervezet szerint. A klíma már körülbelül 0,8 Celsius-fokkal emelkedett.

Az éghajlatváltozás sok hatása már érezhető, a kockázatok pedig lényegesen nagyobbak lesznek, ha gyorsul a melegedés – mutatott rá Chris Field, a Stanford Egyetem kutatója, aki szintén részt vett a tervezet elkészítésében.

A klímaváltozás lassításáért mi magunk is sokat tehetünk, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Íme, néhány ötlet. Célszerű a villanyt azonnal lekapcsolni azokban a szobákban, ahonnan távozunk. Elektromos készülékeinket ne hagyjuk készenléti funkcióban - csak egy példa, a televízió például stand by állapotban fogyasztja el energia felvétele 40 százalékát. Komoly probléma a túlfogyasztás is: tanácsos mérsékelni a húsfogyasztást is. 1kg marhahús előállításához átlagosan 15,5 ezer liter vízre van szükség, míg a baromfihús esetében ez a szám 3900 liter. Március 29-én, a Föld Órája napja - ha tehetjük, kapcsoljuk le a fényeket 20 óra 30 perckor, csak egy órára.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: