Kire szavazunk? Mutatjuk, mitől függ

A család és a barátok a legbefolyásosabbak a politikai véleményformálásban, a magyarok nézeteire kis hatással vannak az internetes influenszerek - derült ki egy friss amerikai-magyar kutatásból.

A szülők, a család és a barátok befolyásolják leginkább a politikai nézeteinket - derült ki a Lounge Group az Egyesült Államokban és Magyarországon - összesen 2500 ember bevonásával - végzett kutatásából. Összegzésük szerint az amerikaiak a magyaroknál nagyobb mértékben szavaznak személyre, mint a jelölt által képviselt ideológiára. Ez a többi közt az eltérő politikai kultúra és szocializáció eredménye - állapították meg, arra is kitérve, hogy mindkét országban jellemzően 16 és 20 éves kor között ébrednek politikai öntudatra az emberek.

Nemi sztereotípiák gyerekkorban "A lányok rosszak matekból, a fiúk nem sírnak. A lányok szépek, a fiúk okosak" - az ehhez hasonló nemi sztereotípiák az egész gyerekkort átitatják. Ha nem próbálunk tudatosan tenni ellenük, a gyerekek azzal az érzéssel nőhetnek fel, hogy a nemük korlátok közé szorítja őket. Kattintson a részletekért!

A magyar családoknál is egyre gyakoribb téma a politika

Az eredmények szerint a magyar családok egyre többet beszélnek a fiatalokkal a politikáról, az emberek fele a családi asztalnál találkozik először a közügyekkel. Összehasonlításképpen jelezték: a rendszerváltáskor ez még csak az emberek harmadára volt jellemző, még korábban pedig csak a negyedére. A média is szerepet játszik a politikai felvilágosításban, különösen a rendszerváltáskor felnőttkorba lépő nemzedék esetében. Rajtuk kívül a mostani Y/Z generáció az, amelyiknek a média befolyásoló szerepe megkérdőjelezhetetlen a politikai szocializációban.

Szeretteink vannak a legnagyobb hatással arra, hogy melyik pártra voksolunk. Fotó: Getty Images
Szeretteink vannak a legnagyobb hatással arra, hogy melyik pártra voksolunk. Fotó: Getty Images

A felmérés alapján a munkahely, a vállalatok és politikai szakértők véleménye egyaránt számít, noha eltérő mértékben, és ebben különbség mutatkozik a két ország lakói között. Minden negyedik amerikai politikai világlátására hatással van a munkatársai véleménye. Ez a magyarok esetében kissé alacsonyabb mértékű, "még úgy is, hogy Magyarországon sokkal többen találkoztak a politikával első ízben a munkahelyükön" - olvasható a tájékoztatóban.

Az amerikaiak majdnem olyan fontosnak tartják a vallási vezetők szavait is, mint a helyi politikusokét és vállalkozókét, Magyarországon az önkormányzati politikusok "viszik a prímet" ebből a szempontból. A kutatás adatai szerint főleg a megyeszékhelyeken élő újságolvasók figyelnek arra, mit mondanak "a helyi erős emberek".

Az életkor előrehaladtával a magyarok hajlamosak a politikai szakértőknek is jobban hinni: a nyugdíjas korosztály fele számításba veszi a politológusok véleményét, miközben a huszonévesek "alig hajlandók a kardigános politikai szakértőkre véleményformálóként tekinteni" - írták.

Az Egyesült Államokban viszont ők jelentik a harmadik legjelentősebb "befolyásolási erőt" - mutat rá a Lounge Group kutatása.

Az influenszerek nem politikai tényezők Magyarországon

A felmérés azt is megállapította, hogy a magyarok mintegy 90 százalékának nem számít a választása során a "manapság divatos influenszerek" véleménye. Ugyanakkor Amerikában az emberek ötödének fontos, hogy mit gondol egy témáról például Kim Kardashian vagy Oprah Winfrey - közölték.

Az Egyesült Államokban szeptember 5. és 7. között, 2000 ember bevonásával zajló felmérést a Lounge Group megbízásából a Cygnal LLC végezte. A magyar társkutatást 500 fő online megkérdezésével a Századvég Alapítvány végezte október elején, a minta összetétele kor, nem, településtípus alapján reprezentatív - ismertették.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)