Kiderítik, hogyan hat a súlytalanság a testre

A súlytalanság élettani hatásait vizsgálják Kölnben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak részvételével. Az egy évig tartó program során azt is tanulmányozzák, hogy a centrifugával létrehozott mesterséges gravitáció ellensúlyozza-e a súlytalanság hatását.

Elindult a német űrközpontban az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) és az Európai Űrügynökséggel közösen vezetett projekt - írta az Űrvilág asztronautikai hírportál. A kísérletben az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának munkatársai a kognitív teljesítőképesség és az agy elektromos változásait vizsgálják.

A súlytalanság furcsa következményei

A súlytalanságnak olyan következményei vannak az űrhajósok egészségére, amelyek már viszonylag gyorsan, akár pár nap alatt is kimutathatóak. A program célja, hogy feltérképezzék, miként hatnak az emberre a súlytalanság során fellépő élettani hatások, például a folyadékáthelyeződés, az izomtömeg- és csontsűrűség-csökkenés - ismertette a kutatócsoport vezetője, Balázs László.

űrutazás, űr, súlytalanság
Próbálnak ellenszert találni a súlytalanság negatív hatásaira. Fotó: 123rf

A Földön elég kevés olyan helyzet van, amely lehetővé teszi a súlytalanság hatásainak modellezését. Az egyik lehetőség, hogy a kísérleti személyek hosszabb-rövidebb ideig ágyban kell feküdniük, így ugyanis a súlytalansághoz hasonló élettani változások alakulnak ki a szervezetben.

A vizsgálat során az ágyak nem vízszintesek, hanem a fej irányába 6 fokkal döntött pozícióban vannak. Ezáltal az alsó végtagból a vér egy része a test felső részére helyeződik át. Ez a folyadékáthelyeződés tapasztalható az űrben is, amikor megszűnik a gravitáció. Ebben a testhelyzetben továbbá az egész vázszerkezetről lekerül a terhelés, aminek hatására csökken a csontsűrűség és az izomtömeg, csakúgy, mint a súlytalanság hatására. Tehát ezeket a jelenségeket próbálják jobban megismerni a kölni kutatóközpontban. A cél, hogy az élettani és kognitív változásokra ellenszert is találjanak.

A mentális teljesítmény is romlik

A kutatók már el is kezdtek dolgozni 12 önként jelentkező alannyal, akik 60 napot töltenek majd a döntött ágyakban. A szakértők többek között a résztvevők mentális teljesítményét mérik, például reakcióidő-feladatokkal és az agyhullámok vizsgálatával.

Egy korábbi kísérlet során kiderült, hogy az űrben az űrhajósok teljesítménye észlelhetően romlott bizonyos feladatokban. A kognitív pszichológiai tesztek során a viselkedési teljesítmény (reakcióidő és pontosság) és a figyelemhez köthető agyi hullámok markáns romlását mutatták ki.

A kutatók továbbá arra is keresik a válszt, hogy vajon ellensúlyozza-e a centrifugával létrehozott mesterséges gravitáció a súlytalanság élettani hatásait. A kísérlet résztvevőinek egy csoportja minden nap 30 percet tölt egy rövidkarú humán centrifugán. A forgatás során a centrifugális erő a résztvevők lábának irányába hajtja a vért, ezzel pedig valamelyest visszarendeződik a gravitáció hiányából fakadó folyadékelmozdulás - magyarázta Balázs László.

A bed rest (ágynyugalom) kutatások során kapott eredmények azonban nemcsak a jövőbeni űrutazásokkal kapcsolatosan szolgálnak majd hasznos információkkal, hanem a földi életvitelt is javíthatják. Hiszen a kutatások azoknak az embereknek az állapotán és rehabilitációján is segíthetnek, akik valamilyen betegség vagy sérülés miatt kényszerülnek ágyba - emelte ki a kutató.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)