Kézírást imitáló mesterséges intelligenciát fejlesztenek

A módszer segítségével sérülés vagy más korlátozottság miatt írásképességüket elvesztő emberek ismét saját kézírásukkal írhatnak szövegeket.

Alig 2-3 évtizede a mesterséges intelligencia még sci-fi filmekbe illő elrugaszkodott ötletnek tűnt, azonban azóta a technológia nagyon is valóságossá vált - és folyamatosan fejlődik. Egyre több területen alkalmazzák, ezzel egy időben pedig egyre több erkölcsi és társadalomtudományi kérdést vet fel, például azt, hogy mennyire fogja háttérbe szorítani a természetes intelligenciát.

Kézírásunk ezt mondja el rólunk Kézírásunk, csak úgy, mint az ujjlenyomatunk, teljesen egyedi. Írásunkból a szakértő szemek nemcsak a ránk jellemző tulajdonságokat, hanem akár az egészségügyi állapotunkat is ki tudják olvasni. Részletek itt.

Mindenesetre az vitathatatlan, hogy sok esetben megkönnyítheti, jobbá teheti életünket az MI. Ilyen például az a kézírást imitáló szoftver is, amelynek kifejlesztésén jelenleg is dolgoznak német kutatók. A tudósok szerint mindössze 25-30 kézzel írott sorra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen lemásolni valaki kézírását. Vagyis elég lehet egyetlen beszkennelt levél, hogy a későbbiekben a mesterséges intelligencia a felhasználó kézírásával jelenítsen meg frissen begépelt vagy diktált szövegeket. Ezzel azok is visszakaphatják a kézzel írás lehetőségét - legalább virtuálisan -, akik valamilyen oknál fogva elvesztették ezt a képességüket.

Az okos szoftvernek is vannak azért korlátai. "Ha valaki olvashatatlanul ír, annál a módszer nem működik olyan jól" - mondta Vincent Christlein, az Erlangen-nürnbergi Egyetem kutatója. A következőkben ezért továbbfejlesztik a módszert, amely akár a történelmi írásokat felismerő szoftverek finomításánál is alkalmazható lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő