Kevés folyadékkal készüljön az alváshoz!

Az elsődleges éjszakai bevizelés (latinul enuresis nocturna) nagyon gyakori gyermekeknél és a legtöbben kinövik az állapotot. Azonban ha a bevizelés 6-7 éves kor után is előfordul, szociális és lelki következményekkel is járhat.

Az ötévesek körülbelül 15, a tízévesek 5 százaléka vizel be éjszakánként valamilyen betegség következményeként, a jelenség fiúknál gyakoribb és családi halmozódást mutat. Igazi problémává azonban akkor válik, amikor befolyásolja a gyermekek szocializációját - vagyis amikor emiatt nem tudnak táborba menni vagy egy barátjuknál aludni.

Dr. Paul Austin, a St. Louis-i Washington Egyetem sebész docense, a St. Louis-i Gyermekkórház gyermekurológusa szerint az éjszakai bevizelés nem magatartási, pszichiátriai probléma, vagy a gyermek lustasága miatt jön létre. A leggyakoribb okok a következők:

  • genetikai okok - amennyiben az egyik vagy mindkét szülőnél fennállt a bevizelés, magasabb a kockázat;
  • veseproblémák - a vizelet éjszakai termelődését gátló antidiuretikus hormon (vazopresszin) termelődésének elégtelensége;
  • központi idegrendszeri problémák - a gyermek nem ébred fel a teli hólyagra;
  • a húgyhólyag problémái - a hólyag túl kicsi a gyermek életkorához képest.

A felsorolt problémák átmenetiek és a gyermek növekedésével megoldódnak. A szülőknek türelmesnek kell lenniük a gyermekkel és megérteni, hogy a gyermek nem szándékosan vizel be. Emellett bátorítani kell a kicsit arra, hogy képes lesz szárazon maradni éjszaka. Ezen kívül a következőket tehetjük: lefekvés előtt két órával korlátozzuk a folyadékbevitelt, elalvás előtt pisiltessük meg a gyermeket, ébresszük fel őt éjszaka, hogy kimenjen a fürdőszobába, gondoskodjunk arról, hogy kipihenje magát, és kerüljük a vizelethajtó hatású és a húgyhólyagot érzékenyebbé tevő ételeket és italokat (tejtermékek, szénsavas italok, koffein, csokoládé, mesterségesen színezett üdítők, cukorkák, medvecukor, citrusfélék, dinnyefélék).

Kezelést akkor javasolnak, ha a bevizelés befolyásolja a gyermek önbecsülését vagy szocializációját. A különböző okok miatt a kezelés mindig egyénre szabott kell, hogy legyen. Az ébredés problémája esetén megoldást jelenthet az a kicsi, elemmel működő szerkezet, amely a lepedőhöz vagy a gyermek hálóruhájához kötve jelzi a nedvességet és felébreszti a gyermeket, ez éjszakánként ismételve kondicionálja a gyermeket, hogy teli hólyag esetén ébredjen fel. Ha éjszakánként nagy mennyiségű vizelet termelődik, a dezmopresszinnek nevezett szintetikus vazopresszin segíthet, míg a túl kicsi hólyag esetében annak elernyedését segítő gyógyszert rendelnek. Ha a gyermek nem reagál a hagyományos kezelési módokra, gyermek-urológushoz fordulhatunk, mivel az éjszakai bevizelés húgyúti fertőzés, fájdalmas vizelés, napközbeni vizelettartási zavar, bélproblémák, anatómiai rendellenességek vagy más gondok jele lehet.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: