Jön az okospelenka

Nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A szakemberek szerint a találmány a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.

Jelzi a pelenka, ha cserélni kell - olvassa el a részleteket!

A nedvességérzékelőt egy rendkívül nedvszívó polimerréteg alatt helyezték el. Amikor a hidrogél átnedvesedik, a rádiófrekvenciás azonosítót (RFID) tartalmazó pelenka jelet küld erről egy közelben lévő azonosító készüléknek, amely továbbítja a figyelmeztetést egy okostelefonra vagy számítógépre.

pelenka, okospelenka, nedvességérzékelő, tudományos érdekességek, találmány, kisgyermekgondozás, idősgondozás,
pelenka, okospelenka, nedvességérzékelő, tudományos érdekességek, találmány, kisgyermekgondozás, idősgondozás,

A kutatók életnagyságú játékbabát és újszülöttnek való pelenkát használtak a fejlesztéshez. Becsléseik szerint az érzékelő gyártása darabonként kevesebb mint 2 centbe, vagyis nagyjából 6 forintba kerül majd.

Az idősgondozásban is segít

A szenzort felnőtt pelenkában is el lehet helyezni, így olyan betegeknél is komoly segítséget jelenthetne, akik valamilyen okból nem képesek szólni, ha cserélni kell a pelenkájukat.

Az okospelenkával ezáltal a húgyúti fertőzések és a kiütések kialakulását is meg lehetne előzni. Ezek a problémák a kisbabáknál és az időseknél is gyakoriak, mivel a nem kellő gyakorisággal cserélt pelenkák kedveznek a panaszok megjelenésének.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció