Jön a csípős paradicsom

Ír és brazil tudósok génmanipulációval hoznák létre a csípős paradicsomot, és további lépésekre is készülnek.

A világ legcsípősebb paprikája jelenleg a Carolina Reaper - a Scoville-skálán a maga 1,6 milliós értékével -, és könnyen lehet, hogy nem is olyan sokára már a világ legcsípősebb paradicsomai is versenyre kelhetnek egymással. Ez a gyümölcs persze nem a csípős ízéről ismert - most még. Ír és brazil tudósok viszont a hírek szerint azt tűzték ki célul, hogy újra csípőssé tegyék a paradicsomot. Ez a gyümölcs és az erőspaprika 19 millió éve váltak el egymástól, ami az evolúciós folyamatokat tekintve nem túl hosszú idő. És a paradicsomban még ott vannak a csili erejét adó kapszaicin előállításához szükséges genetikai információk, csupán be kell azokat kapcsolni.

Csípős paradicsomot hozhatnak létre a tudósok
Hogyan lehetne csípős a paradicsom?

Hogyan tehető újra csípőssé a paradicsom?

Erre egyrészt a genetikában alkalmazott CRISPR-Cas9 módszer adhat lehetőséget, másrészt a kutatókban az is felmerült, hogy egy kártevő baktérium génjeit használnák fel erre a célra (ezáltal is képesek lehetnek a paradicsom génjeinek megváltoztatására és a kapszaicintermelés "bekapcsolására"). Egyelőre még mindkét technika lehetséges alkalmazása körül sok a kérdés és a bizonytalanság, melyet tisztázni kell, mielőtt a tudósok belevágnának. De tény, hogy a tudósok szerint további kutatásokkal és vizsgálatokkal válaszokat találnak majd ezekre a kérdésekre, és a csípős paradicsom projekt a megvalósítási fázisba léphet.

A paradicsomból érdemes minél többet fogyasztani, mert nagyon egészséges. Milyen betegségektől segíthet megvédeni bennünket? Kattintson!

Csak az új ízek miatt lehet rá szükség?

Hogy pontosan mikor, egyelőre nem tudjuk, az viszont a szakemberek szerint nem is kérdés, hogy az eddiginél is pikánsabb kulináris kalandok (különleges csípős paradicsomszószok, saláták stb.) mellett még számos további érv szól a piros gyümölcs jövőbeli csípős verziójának kifejlesztése mellett. Összességében könnyebb megtermelni, sokkal ellenállóbb a fertőzésekkel szemben, és a paprikáénál jóval nagyobb a terméshozama: míg paprikából átlagosan három tonna teremhet egy hektáron, a paradicsomtermés elérheti, sőt meg is haladhatja a 100 tonnát.

Csípősebb, színesebb, antioxidánsban gazdagabb lehet

A paradicsomok további összetevőin, tulajdonságain is változtatnának a tudósok a közeljövőben, például belenyúlnának a gyümölcs likopintermelésébe is, hogy a bixin- (színezék) és az antioxidánsként is ismert béta-karotintartalmat is szabályozni tudják. Hogy ezek a változtatások mennyiben módosítják majd a növény minőségét és terméshozamát, egyelőre nem lehet tudni. Ahogyan azt sem, hogy mennyire lesz igény a világban a genetikailag módosított - csípős és nem csípős - paradicsomokra.

Forrás: blogs.discovermagazine.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: