Így előzhető meg a gyomorrák!

Bár már kimutatták, hogy a Helycobacter pylori fertőzés gyomorrákot okoz, vitatott, hogy a baktérium kiirtása hatékony-e a gyomorrák megelőzésében. Ez különösen fontos kérdés a japán Yamagata tartományban élők számára, ahol ez gyakori betegség.

A World of Gastroenterology című lapban ismertetett kutatás során, melyet Dr. Katsuhiro Mabe (KKKR Sapporo Kórház, Gasztroenterológiai osztály) vezetett, Yamagata tartomány lakosságát vizsgálta 2000 és 2007 között. Összehasonlították a gyomorrák előfordulását H. pylori-pozitív peptikus (gyomor-) fekélyben szenvedők között, akiknél H. pylori-eradikációt végeztek és akik a hagyományos savtalanító terápiában részesültek.

A felmérésben 4133 páciens vett részt, átlagéletkoruk 52,9 év volt, és 56 gyomorrákos esetet regisztráltak az 5,6 éves követési időszak során. A gyomorrák életkorra és nemre illesztett előfordulási gyakorisága az eradikációs csoportban a másik csoporthoz képest 0,58 volt. Ez az arány egy éven belül 1,16-ra, 1-3 év múlva 0,50-ra, három évvel később pedig 0,34-ra módosult, ami azt mutatta, hogy a hosszabb idejű követés összefügg a gyomorrák hatékonyabb megelőzésével. Nem mutatkozott szignifikáns különbség a gyomorrák előfordulásában a sikeres eradikációs terápiában részesülők és nem részesülők között.

Ugyanakkor a vékonybélfekélyben szenvedőknél - amely fiatalabb korban fordul elő - a rák jelentősen ritkábban fordult elő a sikeres eradikóciós terápiában részesülő csoport esetében.

A vizsgálat eredményei, melyek szerint a peptikus fekély eradikációs terápiája nem jelenti a gyomorrák mindenkori megelőzését, hangsúlyozzák az eradikációs terápia hosszabb és óvatosabb követésének fontosságát. Továbbá a fiatalabbaknál a hatékonyabbnak megfigyelt kezelés azt sugallja, hogy a lehető legkorábban ki kell irtani a Helicibacter pylori-fertőzést.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: