Hatástalanok a depresszióellenes szerek?

Világszerte betegek tízmilliói szedik a különböző depresszió ellenes szereket, pedig egy új brit kutatás szerint nem sokkal hatékonyabbak, mint a placebók, azaz a hatóanyagot nem tartalmazó készítmények. A közlemény a PLoS Medicine-ben jelent meg.

Irving Kirsch professzor az észak-kelet-angliai Hull Egyetemről munkatársai segítségével 47 klinikai vizsgálat adatait dolgozta fel. Eredményeik megkérdőjelezik az enyhe és közepes súlyosságú depresszióban a gyógyszerek felírásának szükségességét. A valódi gyógyszert szedő betegek javulása alig jobb, mint a placebóval kezelteké, ami mutatja, hogy a depresszió gyógyszeres kezelés nélkül is javulhat. Kirsch professzor szerint ezért csak azokban az esetekben célszerű gyógyszert írni, amikor súlyos, más kezelésekre nem reagáló betegségről van szó.

Egy másik szakember, Dr. Alison Cobb szerint is érdemes megfontolni az új információkat. Sok beteg ugyanis súlyos mellékhatásokkal küzd a depresszió kezelésére felírt gyógyszerek miatt. Tízből kilenc háziorvos azt nyilatkozta, hogy rá van kényszerülve a gyógyszeres kezelés alkalmazására, mivel az elsővonalbeli kezelésként ajánlott pszichoterápia egyszerűen nem áll rendelkezésére.

Az egyik gyógyszert gyártó cég szóvivője szerint azonban egyetlen tanulmány alapján még nem kellene elbizonytalanítani betegek millióit, és a közleményben elfelejtettek a gyógyszeres terápia rendkívül előnyös hatásairól beszámolni.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő