Hajszínünktől függ a betegségünk?

Megdöbbentő, de eredeti hajszínünk alapján megjósolható, milyen egészségügyi problémákra vagyunk hajlamosak.

A haj az egyik legfeltűnőbb jellegzetességünk. Amire egészen a közelmúltig nem gondoltunk, hogy a hajfesték, lakk és egyéb hajformázó alatt megbúvó, velünk született hajszín egészségünk barométere lehet - írja a Women's Health.

Szőkék: a szemre és a bőrre kell figyelni

A nők, különösen a világos hajúak, hajlamosabbak az AMD nevű szembetegségre. Az AMD, orvosi nevén időskori makuladegeneráció, az ún. sárgafoltnak, azaz a szem központi éleslátásért felelős területének a megbetegedése. A hosszú távon vakságot okozó betegség megelőzhető luteinben és zeaxanthinben gazdag táplálkozással. Ezeket az anyagokat megtalálhatjuk a kelkáposztában, spenótban és a cukorborsóban is.

A bőrünk termelte melanin mennyisége határozza meg annak színét és megvéd a káros UV sugaraktól is. A szőke hajúak kevesebbet termelnek belőle, így hajlamosabbak lehetnek a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat, a melanóma kialakulására. Ha világos hajjal és bőrrel születtünk, fontos, hogy minimum harmincas faktorszámú naptejet használjunk, ami véd a káros UVA és UVB sugaraktól. Erős napsugárzásnál érdemes a hajas fejbőrt is védeni egy csinos fejfedővel.

Barnák: a hajra és a nikotinra kell figyelni

A hajhullási problémákkal küzdő nők több, mint fele barna hajú. Ez abból is adódik, hogy eleve kevesebb hajszáluk van, mint világos hajszínű társaiknak. A barna szálak durvábbak és vastagabbak, mint a szőke vagy vörös, így a szervezet kevesebbet növeszt belőle. Ezért vesszük jobban észre, ha egy barna hajszál elhal. Megfelelő mennyiségű, legalább napi 18 milligramm vas bevitelével megerősíthetjük sötét hajszálainkat. Ezt a mennyiséget egy tál vitaminnal dúsított zabkásával is biztosíthatjuk.

Tudjon meg többet! Az egyes vitaminokról ide kattintva tudhat meg még többet! A gesztenyebarna hajkorona színét a nagy mennyiségű melanintól kapja. Jelenléte a szervezetünkben hajlamosít a nikotinfüggőségre, mivel lassítja a nikotin lebomlását a májban. Minél tovább van szervezetünkben ez a káros anyag, annál könnyebben szokunk hozzá. Elegendő C-vitamin fogyasztásával hatékonyan segíthetjük májunk egészséges működését. A legegyszerűbb megelőzés viszont, ha egyáltalán nem gyújtunk rá.

A titokzatos vörös: érzéstelenítés és Parkinson-kór

A tüzes kinézet egy öröklött DNS mutációból származik és ellenállóbbá teszi gazdáját a helyi érzéstelenítőkkel szemben. A fogorvosi székben ülve és kezelésre várva ebből még problémáink adódhatnak. Kutatások szerint a vörös hajúaknak körülbelül húsz százalékkal több érzéstelenítőre van szükségük, mint szőke vagy barna hajú társaiknak.

A Harvard Egyetem kutatói kiderítették, hogy a vörös hajúaknak kilencven százalékkal nagyobb az esélyük a Parkinson-kór kialakulására. Az oka valószínűleg ugyanaz a gén mutáció, ami hajszínüket is meghatározza. Ugyanebben a kutatásban arra is rájöttek, hogy a folsav lassíthatja a betegség kialakulását vagy előre haladását. Napi négyszáz milligram folsav bevitele szervezetünkbe megfelelő mennyiség lehet.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)