Génmódosított sertésszívekkel mentenének meg embereket

Még idén klónoznának, majd genetikailag módosított sertéseket tenyésztenének német tudósok abból a célból, hogy azokat szívdonorként használják fel.

Az első ember, aki sertésszívet kapott .

Az Auckland-szigeti sertésfajtából módosított, transzplantációra kész állatot tervez tenyészteni az Eckhard Wolf, a Ludwig Maximilian Egyetem (LMU) kutatója által vezetett tudóscsoport. A szervdonor sertés akár már 2025-re készen állhat a transzplantációs kísérletekre. Az első ilyen jellegű műtét során a Marylandi Orvostudományi Egyetem tudósai januárban egy tíz módosításon átesett sertésből származó szívet ültettek át egy halálos betegségben szenvedő emberbe. Orvosai orvosai szerint a műtét jól sikerül, bár a fertőzés, a kilökődés vagy a magas vérnyomás veszélye továbbra is fennáll. Wolf arról számolt be, hogy kutatócsoportja egyszerűbben, öt genetikai módosítással dolgozik.

A legalkalmasabb állatokat akarják létrehozni

A tudósnak szakterülete az állatból emberbe történő transzplantáció - az úgynevezett xenotranszplantáció -, már 20 éve kutatja ezt a területet. Kollégáival a genetikailag legalkalmasabb állatokat akarják létrehozni klónozással, hogy ezeket tenyésszék majd. Az első ilyen generációnak idén kellene megszületnie. A szívátültetést először páviánokon tesztelnék, majd a csapat két-három év múlva megpróbálkozna az emberbe történő átültetéssel is, ha engedélyezik a klinikai vizsgálatot.

az orvos a szív működését magyarázza egy betegnek
Klónozott, génmódosított sertések lesznek a jövő szívdonorai?A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Pro és kontra

Wolf támogatói szerint az állati donorok segíthetnének lerövidíteni a transzplantációs várakozási listákat. Az ellenzők azonban arra hivatkoznak, hogy ez a technológia nem veszi figyelembe az állatok jogait, és a sertéseket szervgyárakká alacsonyítja, a transzplantációs kísérletekben használt majmok pedig kínok között halnak meg.

A 2019 februárjában elindított Orvosok az állatkísérletek ellen című petíciót, amely az állatkísérletek betiltását követeli a xenotranszplantációs kutatásoknál, több mint 57 ezren írták alá. A Tierschutzbund német állatvédelmi ernyőszervezet müncheni csoportjának képviselője, Kristina Berchtold "etikailag nagyon megkérdőjelezhetőnek" nevezte a Wolfék által is követett gyakorlatot. "Az állatok nem szolgálhatnak pótalkatrészként az emberek számára" - szögezte le.

A szervátültetéseket olyan szervi elégtelenséggel diagnosztizált embereknél alkalmazzák, akiket nem lehet más módon kezelni. 2021 végén csak Németországban mintegy 8500 ember várt szervátültetésre az ország transzplantációs intézetének adatai szerint.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

A fátyolfelhők mellett nyugatról kelet felé egy vastagabb felhősáv is vonul. Nagyobb területen a keleti, északkeleti harmadban lehet kevésbé felhős, illetve derült az ég, főleg arrafelé helyenként köd képződhet. Csapadék továbbra sem valószínű. A légmozgás az ország legnagyobb részén gyenge vagy mérsékelt lesz, de a Dunántúlon az éjszaka második felében kevés helyen már megélénkülhet az északi, északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között várható, de a derült északi, északkeleti fagyzugokban néhol fagypont környékére hűlhet a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra