Génjeinktől függ, szeretjük-e a kávét

Már születésünkkor eldőlhet, felnőttként kedvelni fogjuk-e a kávét - állítja egy brit orvos, aki szerint több gén is szerepet játszik abban, milyen az emberek viszonya a népszerű élénkítő italhoz.

Egy közelmúltbeli kutatás szerint napi egy kávé a szívelégtelenség kockázatát is csökkentheti.

"Legalább hat olyan gént ismerünk, amely szerepet játszik abban, hogy szervezetünk hogyan dolgozza fel a koffeint" - mutatott rá közelmúltban publikált TikTok-videójában dr. Karan Raj sebész, az Imperial College London és a Sunderlandi Egyetem munkatársa. Mint azt a videót szemléző menshealth.com írja, a BDNF és SLC6A4 gén egyaránt hatással van arra, miként tapasztaljuk meg a kávé jutalmazó hatását. A CYP1A2 génnek pedig abban van szerepe, hogy a testünk hogyan bontja le a koffeint, illetve hogyan alakítja át azanyagcseresorán.

Több gén is kihatással lehet arra, mennyire szeretjük a kávét
Több gén is kihatással lehet arra, mennyire szeretjük a kávét. Fotó: Getty Images

A CYP1A2 gén 1A variánsát hordozó emberek szervezete nagyon gyorsan átalakítja a koffeint egy, a Journal of The American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány szerint. "Azok, akiknek szervezete gyorsabban bontja le a koffeint, nagyobb eséllyel fogyasztanak több kávét, mivel a hatását rövidebb ideig érzékelik" - fogalmazott dr. Raj. "Ez egyben megmagyarázhatja azt is, hogy miért vannak olyanok, akik akkor is teljesen zavartalanul képesek éjszaka aludni, ha a kései órákban isznak kávét" - tette hozzá.

Végezetül fontos megemlíteni a TAS2R38 gént, amely a nyelvünkön található ízlelő receptorokra hat, befolyásolva a keserű íz érzékelését. Ha valakinek két másolata van ebből a mutálódott génből, az dr. Raj szerint kevésbé érzékeny a keserű ízre. Éppen ezért nagyobb az esélye annak, hogy szereti a kávét, kellemesnek találja az ízét, ezért gyakrabban is fogyasztja.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: