Forradalmi műtéti eljárást dolgoztak ki Szegeden

A gyermekeknél az öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkületek kezelésére alkalmas az az egyedülálló gégeműtéti eljárás, amelyet Rovó László fül-orr-gégész professzor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora dolgozott ki munkatársaival.

A szűkület okozta, jelentős nehézlégzés korábban gyakran légcsőmetszést igényelt, ez azonban megnehezíti, hogy a kisgyermekek teljes értékű életet élhessenek. Éppen ezért Rovó László hosszú évtizedek óta dolgozik munkacsoportjával egy kedvezőbb életminőséget eredményező műtéti megoldáson. A lépésről lépésre fejlesztett eljárást - amelyhez a rohamosan fejlődő technika, technológia és tudomány is nagyban hozzájárult - már több neves amerikai szaklapban publikálták.

műtét, gégeműtét, nehézlégzés
A műtét segítségével elkerülhető az életminőséget rontó légcsőmetszés.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Akár újszülötteken is végrehajtható a műtét

A professzort kifejtette, hogy a kisgyermekeken végzett beavatkozások különös precizitást igényelnek, elsősorban anatómiai szempontból. A siker érdekében jól működő csapatot alakítottak ki az SZTE gyermekgyógyászati klinika, illetve az aneszteziológiai és intenzív terápiás intézet munkatársaival. Egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy ma már akár újszülötteken és néhány hetes csecsemőkön is sikeresen végre tudják hajtani a műtétet.

Rémületet és szorongást okoz, amikor úgy érezzük, nem tudunk annyi levegőt belélegezni, amennyit szeretnénk. Nézzük, mi állhat a légszomj hátterében.

Az egész világon egyedülálló műtéti eljárást a közelmúltban egy újszülött csecsemőn is sikeresen alkalmazták. Mihálffy Gréta mindössze egy hónapos volt, amikor megfázásos, nehézlégzéses tünetei jelentkeztek, amelyeket a szakembereknek nem sikerült megszüntetniük. Az inhalációs szteroidok és gyulladáscsökkentő kúpok csak átmeneti javulást hoztak. Az újra felerősödött nehézlégzés miatt altatásos gégetükrözést végeztek a bordányi csecsemőn, ekkor derült fény a gégegyűrűporc fejlődési rendellenesség eredetű szűkületére. A diagnózist az elvégzett képalkotó vizsgálat is megerősítette. A csecsemő műtétére egy héttel később került sor, a szűk anatómiai viszonyok "tágítására" Rovó László úgynevezett csúsztatásos gége-légcső-plasztikát végzett.

A műtét után egy átmeneti, altatásban és lélegeztetve töltött, hatnapos periódus következett. Az ébresztést követően a kislány meglepően jól vette az akadályokat, állapota gyorsan javult, és néhány napon belül hazamehetett a klinikáról - közölték.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: