Férfiasan egészséges

A természetes tesztoszteron férfi nemi hormon magasabb szintje csökkentheti a szívinfarktus, szélhűdés, rák, szív- és érrendszeri betegségek okozta halál kockázatát, tudhattuk meg brit kutatóktól.

A kutatók azonban óva intik a férfiakat attól, hogy tesztoszteron-tartalmú készítményeket kezdjenek szedni, hiszen a 10 éves tanulmányok eredményei szerint nem tisztázottak még enneka módszernek sem az előnyei, sem a veszélyei.

A tesztoszteron-termelés mértékének oka, valamint a természetes tesztoszteron-szint és az általános egészségi állapot közötti összefüggés vitatott.Dr. Kay-Tee Khaw, a tanulmány vezetője, a Cambridge Egyetem gerontológiai professzora komoly előnyeit fedezte fel a magas természetes tesztoszteron-szintnek.A 25 %-kal magasabb természetes tesztoszteron-szinttel rendelkező férfiaknak 41 %-kal kevesebb esélye van szívinfarktusra, szélhűdésre és más szív-és érrendszeri betegségekre, rákra és egyéb betegségekre, mint az alacsonyabb szinttel rendelkezőknek.

"Az alacsony tesztoszteron, úgy tűnik, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák vészjóslója" - mondta Khaw egy telefoninterjúban.A kutatók 11 606 férfi állapotát vizsgálták 1993-tól 2003-ig, melyek közül egynek sem volt ismeretes rákos vagy érrendszeri betegsége.

A vizsgálat ideje alatt 825 férfi halt meg. A kutatók megmérték tesztoszteron-szintjüket a fagyaszott vérminták alapján, és összehasonlították a még életben lévő férfiak tesztoszteron szintjével.Khaw szerint a kapcsolat a tesztoszteron szintje és a szív- és érrendszeri betegségek között jól megállapítható volt. Ezek alapján azok a férfiak, akiknek más rizikófaktoraik nincsenek (magas vérnyomás, magas koleszterin), de alacsony a tesztoszteron-szintjük, ugyanúgy veszélyben vannak.

A tesztoszteron az elsődleges férfi nemi hormon, amely segít fenntartani az izomtömeget, az erőnlétet, a zsírlebontást, a csontsűrűséget, a spermatermelést, valamint a potenciát. A nők is rendelkeznek tesztoszteron hormonnal, de ennek szintje alacsonyabb.

Forrás:
www.medipress.hu

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: