Fejtsen keresztrejtvényt. Ez lesz a hatása

A keresztrejtvények nemcsak szórakoztató elfoglaltságot biztosítanak, de az agyunkat is megmozgatják, és hozzájárulhatnak a stressz levezetéséhez.

Felgyorsult világunkban az állandó feszültség számtalan egészségügyi probléma forrása, a lassan egy éve Magyarországra is betörő koronavírus pedig csak tovább rontott a helyzeten. A kijárási korlátozás miatt négy fal közé visszaszoruló lakosság a maga módján próbálja enyhíteni a felgyülemlő feszültséget. Ennek egy kiváló módja lehet a keresztrejtvényfejtés: ez az agytornáztató hobbi nemcsak szórakoztató elfoglaltságot nyújt, de az agytekervények átmozgatásával a mentális frissességünkhöz is hozzájárulhat. A lelki egészségünket helyreállító, 28 napos kihívás részeként a keresztrejtvény hatásait vizsgáljuk meg. Összegyűjtöttük, hogy miért lehet érdemes a karantén ideje alatt gyakrabban elővenni a rejtvényújságokat.

Próbálja ki a jógát. Megéri Mutatjuk, mit kell tudni a jógáról, és a tudósok szerint miért érdemes gyakorolni, illetve azt is, hogyan kezdjük el otthon. Kattintson a részletekért!

Mozgásban tartja az agyat

Kutatások is alátámasztották, hogy a keresztrejtvények olyan módon stimulálhatja az agyi működésünket, amely lassíthatja a mentális hanyatlás folyamatát, illetve védelmet nyújthat főként az időskorban fenyegető demenciától. Ilyen pozitív hatása egyébként nemcsak a keresztrejtvénynek, de például a sudokunak, a sakknak és az olvasásnak is lehet. A kutatásban több mint 19 ezer résztvevő egészségügyi adatait vizsgálták meg, majd egy tesztet is kitöltettek velük a figyelmük és memóriájuk felméréséhez. A teszteken sokkal jobban teljesítettek azok, akik rendszeresen megtornáztatják az agyukat egy-egy ilyen keresztrejtvénnyel.

A rejtvényfejtés egészséges és szórakoztató elfoglaltság. Fotó: Getty Images
A rejtvényfejtés egészséges és szórakoztató elfoglaltság. Fotó: Getty Images

Egy másik, egy évvel ezelőtt végzett átfogó vizsgálat eredményei is alátámasztják, hogy a keresztrejtvények fejtése frissíti, sőt fiatalítja az agyat. A Science Daily oldalán publikált tanulmány eredményei szerint azok az emberek, akik évek óta hódolnak ennek a hobbinak, szellemileg tíz évvel fiatalabbnak bizonyultak a nyelvtani gondolkodást igénylő feladatok kitöltésekor, valamint nyolc évvel fiatalabbnak a rövid távú memóriát mérő teszteken.

A mentális hanyatlás mellett a stressz romboló hatásával szemben is hatékony fegyver lehet a rejtvényfejtés. A rövid feladványok megoldása olyan flow-élményt biztosít, amely képes kizökkenteni a rejtvényt fejtő személyt a mindennapokkal járó szorongásból. Ilyenkor szinte észrevétlenül szalad az idő, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy akár órák óta fel sem álltunk a fotelből.

A megoldással járó sikerélmény szintúgy elégedettséggel tölt el minket. Hatására ugyanis az agyban dopamin termelődik, ami az örömérzetért is felelős agyi vegyület. Így ezt a sikerélményt szervezetünk egyfajta jutalomnak fogja fel - ugyanúgy, mint amikor az élet bármely más területén elérjük, amit célul tűztünk ki. A rejtvényfejtés éppen ezért segít jókedvűnek és motiváltnak maradni.

Mindezeken túl a keresztrejtvények mellett szóló fontos érv az is, hogy egyszerű és olcsó módja a szórakozásnak és az agytornának. Nem kell más hozzá, csupán egy rejtvényújság, egy toll, egy kényelmes kanapé és némi szabadidő. Próbáljuk ki mi is, mozgassuk meg az agytekervényeket!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)