Ezért egészséges a káromkodás

A megfelelő pillanatban a káromkodás kifejezetten jól esik, és nemcsak a lelkünknek. Ha nem visszük túlzásba, és megtaláljuk a helyes arányt, a csúnya beszéd nemcsak a fájdalmat enyhítheti, de növelheti az állóképességet is.

A szülőszobán az ifjú apuka könnyes szemmel várta újszülött kislánya érkezését, miközben a mellette fekvő, éppen szülő felesége hatalmasat káromkodott. Már éppen elnézést kért volna az orvostól és a szülésznőtől, amikor utóbbi megnyugtatta: "Ne aggódjon, nagyon gyakran hallunk ilyeneket, a káromkodás szinte természetes része a szülésnek."

Határozott fellépés és nem a büntetés a megoldás gyermekpszichológusok szerint arra, ha egy gyerek csúnya szavakat használ. Különbség van azonban aközött, hogy ismeri-e a szó jelentését vagy sem. Olvasson tovább! Ha már a tudomány és a csúnya beszéd kapcsolatát keressük, akkor észrevehető, hogy sokáig inkább az antropológia és a történelemtudomány foglalkozott a káromkodással. Így az is pontosan tudható, hogy már a rómaiakat is használtak sértő szavakat, a középkorban pedig ha valaki az Úr nevét a szájára vette, azt gyakran meg is büntették.

Azonban Richard Stephens brit pszichológus az orvostudomány segítségével is megvizsgálta a káromkodást. A fenti, szülőszobás eset egyébként vele történt meg, és rögtön elkezdett azon gondolkodni, hogy a kimondott csúnya szavak vajon mennyire enyhítik a fájdalmat, vagy mennyire csökkentik a stresszt?

Ezért később megkért pár tesztalanyt, hogy tegye a kezét jéghideg vízbe, majd mondjon csúnya és semleges szavakat egyaránt. A kísérlet eredménye az lett, hogy akik csúnya szavakat mondtak, átlagosan negyven másodpercig bírták tovább a kezüket a vízben tartani, és a fájdalomra sem panaszkodtak annyira.

Ez azonban a közhiedelemmel ellentétben nem azért van, mert "kiengedjük a gőzt" a káromkodásnál. "Éppen ellenkezőleg, ez a gőz csak nő és nő, a gyakori és heves káromkodás pedig fizikai stresszreakciót idéz elő" - magyarázza Stephens. Ennek jele, hogy ha az ember sokáig mond csúnya szavakat, óhatatlanul elkezd izzadni, és a szíve gyorsabban ver. Kicsit olyan, mintha a szervezet harcra készülne, az andrenalin, a kortizol és az endorfin csökkenti a fájdalomérzetet.

A megfelelő pillanatban a káromkodás kifejezetten jól esik, és nemcsak a lelkünknek

Mindez azért történik, mert a káromkodás általában a legerősebb érzelmeinkhez kapcsolódik, gyakran már gyermekkortól, hiszen a szülők sokszor nem fogják vissza magukat, vagy legalábbis nem sikerül nekik mindent elrejteni: ha haragosak, néha csúnyán beszélnek, a gyerekben pedig rögzül a kettő közötti összefüggés. Ráadásul sokszor mondják a kicsiknek, hogy nekik ezeket a szavakat tilos kimondaniuk - a csúnya beszédért szidás jár -, amivel pont az ellenkező hatást érik el. A pszichológusok szerint ezek a tapasztalatok úgy működnek, mint egy érzelmi kondicionálás. Ezért van az, hogy akit gyerekként büntettek a káromkodásért, felnőtt korában hevesebben reagál a sértésekre.

A káromkodás az anyanyelven sokkal "hatékonyabb", már ami a szervezet reakcióját illeti. Stephens akkor jött rá erre, mikor azt vizsgálta, a csúnya beszéd milyen egyéb hatással van ránk. Szobabiciklire ültetett pár embert, akik között éles szópárbaj alakult ki, mikor a tekerésben versenyezniük kellett, de mikor pihenő volt, és laza bringázás, ugyanazok az emberek kedélyesen elbeszélgettek.

És a káromkodás terhelhetőbbé is tette őket, tovább és nagyobb erővel tudtak tekerni, ami jelzi, hogy a csúnya beszéd és az felszabaduló adrenalin nemcsak a fájdalmat csökkenti, hanem a fizikai teljesítményt is növeli. Míg ez a folyamat az emberek nagy részére jellemző, van, akinél egyáltalán nem működik.

A pszichológus szerint ugyanis, aki sokat káromkodik céltalanul, annak a szervezete sokszor már nem vált ki semmilyen reakciót ilyenkor, mivel annyira hozzászokott. Ezt a jeges vizes kísérletnél be is bizonyosodott. Összegzésképpen: "Ne káromkodj, ha nem kell, de ha kell, akkor tényleg segít." -

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)