Elhízást gátló gént találtak a kutatók

A Michigani Egyetem kutatói olyan gént fedeztek fel, amely gátlása esetén magas zsírtartalmú étrend esetén sem híznak el az egerek. Az IKKE névre keresztelt génnek segítségével új gyógyszereket fejleszthetnek ki az elhízás és a cukorbetegség ellen.

Az IKKE gén egy azonos nevű proteinkinázt kódol, amely az egerek anyagcseréjét kódoló géneket szabályozó fehérjékre hat. Normál egereken a magas zsírtartalmú étrend hatására megnőtt az IKKE szintje, lelassult az anyagcsere és az állatok híztak, vagyis az IKKE az anyagcsere fékjeként működik.

Alan Saltiel, az Egyetem Élettudományi Intézetének igazgatója munkatársaival az említett génnel nem rendelkező egyik csoport egereit 6-8 héten át 45 százalék zsírt tartalmazó étrenden tartotta, míg a másik csoport normál zsírtartalmú ételt kapott. Egyik csoport sem hízott el, mivel "a gén hiányában a fék nem működik, vagyis a szervezet több kalóriát éget el, nem pedig zsír formájában tárolja azokat" - magyarázták a szerzők.

A kutatók most olyan kis molekulák után kutatnak, amelyek gátolják az IKKE protein-kinázt, ezzel hasonló hatást érhetnénk el, mint a gén eltávolításával. Siker esetén a terápia új formái már egy évtized múlva rendelkezésre állhatnak.

A cikk a Cell folyóirat szeptember 4-i számában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés