Elérhető közelségben a génterápia - itt a génszerkesztő

Kutatóknak egy korszakalkotó felfedezésben sikerült "megszerkeszteniük" az élet genetikai kódját, ami új kezelések és gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet.

A felfedezés új módszerek kifejlesztését segítheti elő az olyan fájdalmas betegségek tüneteinek enyhítésére, mint a vérzékenység, a cisztás fibrózis és a vakság örökletes változatai. A kutatóknak sikerült "megszerkeszteniük" egy beteg állat DNS-ét, amivel helyreállították az egészségét. Az egerek vérzékenységben szenvedtek, de mivel a genetikai eredetű betegségek közel egyharmadát egyetlen hibás gén okozza, sokkal több betegséget lehet majd kezelni ezzel a módszerrel.

A philadelphiai gyermekkórház kutatói kétlépcsős eljárással javították ki a genetikai hibát, amely gátolja a vérzékenységben szenvedőkben a véralvadást. Először egy "molekuláris szövegszerkesztőnek" nevezett enzimmel azonosították a génhibát és megnyitották a DNS-t, hogy szerkeszteni lehessen. Ezután egy egészséges gént helyeztek be pontosan a megfelelő helyre - számoltak be a kutatók a Nature folyóiratban megjelent cikkükben. A kezelés sikerrel járt, az állatok véralvadása közel normális szintre állt vissza. Sőt, a vizsgálat nyolc hónapjáig végig kitartott, és nem mutatkoztak mellékhatások.

A génterápia, vagyis a hibás gének kicserélése egészségesekre nem új ötlet, de a kutatók régóta próbáltak rájönni arra, hogyan lehet a jó gént beültetni a megfelelő helyre. Ha ugyanis nem megfelelő helyre helyezik be, az rák kialakulásához vezethet.

Dr. Katherine High, a kutatás vezetője elmondta, további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy az eredmények alapján biztonságos és hatékony kezeléseket lehessen kifejleszteni vérszegénységre és más egygénes betegségekre, de a felfedezés ígéretes stratégiának tűnik a génterápiában.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)