Eddig így még nem készült gyógyszer

A tíz innovatív gyógyszerfejlesztési irány egyike a 3D nyomtatás, amely a személyre szabott gyógyszerkezelésben jelenthet áttörést a jövőben - közölte Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem (DE) gyógyszer-technológiai tanszékének docense.

Tovább fejlődhet a magyar gyógyszeripar - részletek itt!

Jelenleg még inkább csak a gyógyszerkutatási érdeklődés témája a 3D nyomtatás a gyógyszerfejlesztésben, de az Egyesült Államok gyógyszerellenőrzési hatósága már engedélyezett egy 3 dimenziós nyomtatással készült gyógyszerkészítményt azepilepsziakezelésére. A 3D technológia tehát ígéretes új lehetőségeket hozhat a gyógyszerfejlesztésben, és nagy előnyt jelenthet a személyre szabott gyógszerkészítésben is - véli Bácskay Ildikó.

gyógyszergyártás, gyógyszerek, gyógyszerinnováció, 3D nyomtatás,
Új dimenzió nyílhat a gyógyszergyártásban. Fotó: iStock

Álomszerű jövő

"Talán megvalósul egyszer egy olyan álom, hogy az orvos felírja a betegnek a készítményt, azt számítógépen továbbítja a patikába, és mire a beteg a gyógyszertárba ér, nem 5-6 doboz gyógyszert kap, hanem az 5-6 gyógyszer hatóanyagának a kombinációját egyetlen gyógyszerhordozóban elkészítve" - vázolta a szerinte nem is túl távoli jövőt a szakember.

Napjainkban egyébként elsősorban a négy gyógyszerészképző egyetemen - Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden - foglalkoznak Magyarországon a 3D technológiával. A gyógyszerész, a műszaki, az informatikai és a természettudományi karok szoros együttműködésével több tudományterület tudása és innovatív kutatása összegződik a technológia a kifejlesztésében és alkalmazásában.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció