Depressziós? Ne üljön autóba!

Nem tudni még, hogy maga a depresszió, vagy a betegség elleni gyógyszerek hatása-e, de tény, hogy azok a depressziós betegek, akik gyógyszereket szednek betegségükre, rosszabbul vezetnek, mint a semmilyen gyógyszert nem szedő sofőrök.

"Régóta tudjuk, hogy a depresszió koncentrációs problémákat okoz" - mondta el a vizsgálat vezetője, Holly J. Dannewitz, aki a Grand Forks-i Észak-Dakotai Egyetem volt hallgatója, jelenleg pszichológus rezidense. "Most úgy tűnik, hogy azok az antidepresszánst szedő betegek, akiknek a betegsége még mindig meglehetősen aktív, gyengébben teljesítenek a vezetést szimuláló számítógépes teszten." Az eredményekről Dannewitz és munkatársai az Amerikai Pszichológus Társaság bostoni kongresszusán számoltak be vasárnap.

A depresszió elleni szerek vezetésre gyakorolt hatásának felmérésére 60 résztvevőt kértek fel. Körülbelül a résztvevők fele szedett antidepresszánst, míg a többiek semmiféle gyógyszert nem szedtek, legfeljebb fogamzásgátlót. A betegeket depressziójuk jelenlegi súlyossága alapján két csoportba (enyhe és súlyos depressziósok) sorolták. A számítógépes program a való világ körülményeinek szimulálásával teremtett környezetet a vezetéshez. A sofőröknek alapvető feladatokat - fékezés, váltás, táblák (sebességkorlátozás, állj, elsőbbségadás kötelező, vadveszély, kerékpáros stb.) felismerése - kellett teljesíteniük.

A jelenleg is súlyos depresszióval küszködő gyógyszerszedők jelentősen rosszabbul teljesítettek a teszten, mint a gyógyszereket nem szedő résztvevők. Ez valószínűleg a gyengébb koncentrációkészségüknek és a figyelem megosztását követelő helyzetekben a reakciókészség csökkenésének volt köszönhető. A csak enyhén depressziósok csoportja azonban ugyanolyan jó teljesítményt mutatott a felmérésen, mint az egészséges csoport. Dannewitzék legközelebbi célja, hogy gyógyszert nem szedő betegeket is megvizsgáljanak, hogy tisztázzák, a betegség, vagy az ellene szedett szerek okozzák-e a gyengébb autóvezetési képességet.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: