COVID-19: mennyit számít a genetikánk?

Két magyar egyetem arra vállalkozott, hogy kiderítse, vajon a genetikánknak mennyi szerepe van abban, hogy mennyire lesz súlyos valakinél a COVID-19.

A Szegedi Tudományegyetem a Pécsi Tudományegyetemmel közösen indít egy olyan vizsgálatot, amelyben ezer COVID-19-beteg bevonásával azt vizsgálják, befolyásolja-e az egyének genetikai háttere, hogy fertőzés esetén mennyire súlyos lefolyásúak a koronavírus -betegség tünetei. A mintákat a szegedi egyetem biobankjában tárolják majd.

Miért betegszenek meg egészséges fiatalok is?

A COVID-19 HUNGEN projekt során azt szeretnénk kideríteni, hogy genetikánk meghatározza-e azt, hogy lehet, észre sem vesszük, hogy elkaptuk a koronavírust, vagy csak enyhe tünetekkel esünk át a fertőzésen, avagy esetleg súlyos szövődmények alakulnak ki - magyarázta a vizsgálat célját Prof. Dr. Széll Márta molekuláris biológus, a kutatási projekt szakmai vezetője. Egy a projektről szóló közleményben a szakember úgy fogalmazott, a járvány első hullámának adatai egyértelműen megmutatták a veszélyeztetett csoportokat , akiknél a fertőzést követően a betegség lefolyásának súlyosabb formáira lehet számítani. Súlyos szövődmények tekintetében elsősorban az idős korosztály volt veszélyeztetett, valamint a krónikus társbetegségekkel rendelkező emberek. Ugyanakkor kiderült, hogy teljesen egészséges fiatal, társbetegségtől mentes, normál testalkatú betegek esetében is súlyos kimenetelű, esetleg halálos is lehet a betegség lefolyása.

Két magyar egyetem arra vállalkozott, hogy kiderítse, vajon a genetikánknak mennyi szerepe van abban, hogy mennyire lesz súlyos valakinél a COVID-19.Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Két magyar egyetem arra vállalkozott, hogy kiderítse, vajon a genetikánknak mennyi szerepe van abban, hogy mennyire lesz súlyos valakinél a COVID-19. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Emiatt feltételeztük, hogy kell, hogy legyenek olyan genetikailag megalapozott, úgynevezett predisponáló faktorok, amelyek ezeknél a fiatal, társbetegség nélküli koronavírus-fertőzötteknél hozzájárulnak a súlyos lefolyású COVID-19-betegség kialakulásához - hangsúlyozta a professzor.

Így zajlik majd a kutatás

A közleményből az is kiderült, hogyan zajlik majd a magyar kutatók vizsgálata. Először koronavírus-fertőzés gyanúja esetén garatkaparékból mintát vesznek, majd polimeráz láncreakciós módszerrel ( PCR-teszt ) tesztelik az alanyokat. Ha bebizonyosodik a pozitivitás, akkor az igazoltan koronavírus-fertőzöttektől a kutatók ezt követően még egyszer vesznek garatkaparék mintát annak érdekében, hogy a vírus teljes genomját meghatározzák. A vírus izolált nukleinsavját elhelyezik a szegedi egyetem biobankjában - ez részét képezi a tanulmány során kialakított mintakollekciónak -, a szekvencia meghatározását pedig a Pécsi Tudományegyetemen dr. Gyenesei Attila és kutatócsoportja végzi. A garatkaparékon túl minden pácienstől vért vesznek ,és a levett vérből háromfajta vizsgálatot végeznek el a kutatók. Az egyik vizsgálat során a vírus ellen termelt ellenanyag szintjét határozzák meg. Ez arról ad felvilágosítást, hogy az egyén szervezete milyen mértékben reagált a vírusfertőzésre az úgynevezett humorális immunválasz aktiválásával.

Hogyan kapcsolja ki-be a géneket a vírus?

A másik vizsgálat során a vérmintából totál RNS-t izolálunk és azt határozzuk meg, hogy a keringésben hogyan változik meg a beteg génexpressziós profilja a fertőzés hatására, vagyis hogy milyen gének aktiválódnak és milyen gének hallgatnak el, és milyen mértékben a fertőzés hatására - magyarázta Prof. Dr. Széll Márta. Végezetül a harmadik vizsgálattípus során a vérmintából genomi DNS-t izolálnak. Az izolált genomi DNS-ből úgynevezett teljes exom-szekvenálást fognak végezni, tehát minden egyes beteg esetében meghatározzák a beteg huszonegynéhányezer fehérjét kódoló génjének a teljes szekvenciáját. És ezzel a nagy léptékű vizsgálattal és szekvencia-összehasonlítással - amelyekhez referencia genomokat használnak - remélhetőleg tudnak majd olyan géneket és a géneken belül olyan variánsokat azonosítani, amelyek örökletesek, és amelyek feltételezésük szerint meghatározzák és/vagy befolyásolják a betegség lefolyását a vírusfertőzést követően.

Koronavírus: ezért nem lesz mindenki beteg Ahogy tovább gyűrűzik a koronavírus-járvány, úgy kapunk egyre pontosabb választ a fertőzés elkerülése és leküzdése szempontjából fontos kérdésekre: például, hogy mi minősül "túl szoros" kapcsolatnak, vagy hogy a vírus mutációi megkönnyítik-e a koronavírus terjedését. További részletek korábbi cikkünkben .

Tehát a tanulmányunkn eredményeképpen reméljük, hogy létre fogunk hozni egy komplex adatbázist, amely mind az ezer, mintavételen átesett fertőzött betegnek az anamnesztikus adatait és a betegség lefolyásának minden egyes paraméterét fogja tartalmazni, és a négyfajta mintából létrehozunk minden egyes beteg esetében egy mintakollekciót - hangsúlyozta a projekt szakmai vezetője, hozzátéve, ehhez a Szegedi Tudományegyetemen már meglévő, és a mostani törekvéseik szerint egyre nagyobb léptékben korszerűsítendő biobanki tevékenységük fog hátteret biztosítani.

Ekkorra várhatóak az első eredmények

Az egyedülálló kutatás komplexitását mutatja, hogy a Szegedi Tudományegyetemen belül az Általános Orvostudományi Kar és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ számos szervezeti egysége dolgozik együtt: a Belgyógyászati Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet, az Orvos Biológiai Intézet, az Orvos Genetikai Intézet, a Gyerekgyógyászati Klinika, valamint az Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet.

A feladat óriási és egyedülálló. Reményeink szerint az első kétszáz beteg mintagyűjtését illetve laboratóriumi feldolgozását követően a komplex analízis genetikai, transzkriptomikai, szerológiai és vírusgenomikai feldolgozása legkorábban 2021 első felében készülhet el - tájékoztatott Prof. Dr. Széll Márta.

Ingyenes lett a tömegközlekedés az egészségügyi dolgozóknak. Van egy igazolás, amit ki kell tölteniük és azt felmutatni ellenőrzéskor. További részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: