Az állatok így élik túl a hideget

A testmeleg növelésének eddig ismeretlen mechanizmusát fedezték fel a Bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói.

Reszketés nélkül is képesek növelni a testhőmérsékletet az izmok. Az eddig ismeretlen mechanizmus biztosítja, hogy az újszülött emlősök úgynevezett barna zsírszövetek hiányában mindenféle izomremegés nélkül is túléljék a nagyon alacsony hőmérsékleteket - olvasható a tanulmányban.

vaddisznó, hőszabályozás, hőtermelés, hideg, remegés, NST
A vaddisznók hőtermelése folyamatosan fejlődik életük első napjaiban. Fotó: 123rf

Remegés nélkül is lehetséges a hőtermelés

Az emlősök és madarak endoterm állatok, testhőmérsékletüket a külső hőmérséklettől függetlenül állandó értéken tudják tartani. Ez a hőszabályozás többek között az izomremegés következében valósul meg, de a barna zsírszövetek szerepet játszanak abban, hogy remegés nélkül is megtörténjen a hőtermelés. A Bécsi Egyetem szerint azonban a madaraknak és emlősöknek csak 20 százaléka rendelkezik a testzsír ezen fajtájával. Rájöttek azonban arra, hogy a barna zsírszövet nélkül élő állatoknál is megvalósulhat az izomban a remegés nélküli hőtermelés (muscle nonshivering thermogenesis - NST). Ez egy olyan biokémiai mechanizmus, amely izom-összehúzódások nélkül gerjeszti a hőt.

Újszülött vaddisznókat vizsgáltak

A magas és stabil testhőmérséklet környezeti tényezőktől független szabályozása az egyik legfontosabb mechanizmus, amely az emlősök és madarak evolúciója során kialakult.

A tudósok megvizsgálták, hogy az újszülött vaddisznók az alacsony tavaszi hőmérsékletek ellenére képesek-e stabilan tartani testhőmérsékletüket ennek a mechanizmusnak a segítségével. Kiderült, hogy a kismalacok hőtermelése folyamatosan fejlődött életük első öt napjában, pedig az izomremegés intenzitása csökkent. A biokémiai elemzések is arra utaltak, hogy erősödik az NST hatása.

"Eredményeink azt sugallják, hogy a nagy emlősöknél, amelyeknél nincsenek barna zsírszövetek, az NST a hőtermelés fő mechanizmusa hideg okozta stressz esetén" - mondta a kutatást vezető Julia Nowack. Ez alátámasztja azt az elméletet, amely szerint az izmokban történő remegésmentes hőtermelés fontos szerepet játszott az endoterm hőszabályozás evolúciós fejlődése során.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra