A városi élet megdöbbentő következménye

A városi környezetben élő varjaknak, amelyek hozzáférnek emberek ételhulladékához, magasabb a koleszterinszintjük a vidéken élőknél - derítették ki az amerikai ornitológusok.

A kutatók 140 fiatal varjútól vettek vérmintát a koleszterinszint méréséhez, hogy nyomon követhessék fennmaradásuk esélyeit. Azt találták, hogy minél közelebb éltek a madarak a városi környezethez, annál magasabb volt a koleszterinszintjük. Ennek oka pedig az, hogy a városi kukákból csemegézve sokkal több egészségtelen életmaradékhoz jutnak az állatok, mint vidéken élve.

Hamarabb elpusztulnak a városban

Hogy közvetlenül is teszteljék az emberi élelem hatásait, a kutatók sajtburgerrel kezdtek táplálni New Yorkban élő varjúfiókákat, majd összehasonlították koleszterinszintjüket olyan madarakéval, akik a közelben éltek, de maguknak kellett gondoskodniuk táplálékukról. A sajtburgert evőknél végül magasabb koleszterinszintet mértek.

varjú, madár, élet, város, táplálkozás, ételmaradék, koleszterinszint
Nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is rossz hatással van a sajtburger. Fotó: 123rf

A kutatók kimutatták azt is, hogy a városi madarak esetében alacsonyabb volt az életben maradási arány az első három évben, mint a vidéki varjaknál. Azonban nem a magasabb koleszterinszint miatt pusztultak el az állatok. A New York-i populációnál például a magasabb koleszterinszint jobb fizikai állapotot eredményezett.

Meglepő dolog derült ki a hollókról. Ha kíváncsi, kattintson ide!

Tudjuk, hogy a túlzott koleszterinszint betegséget okoz embereknél, arról azonban nincsenek információk, hogy a vadmadarak esetében mekkora a "túl magas" érték - magyarázták a szakemberek. Ettől függetlenül nem javasolják, hogy az emberek kezdjék sajtburgerekkel vagy más feldolgozott élelmiszerrel etetni a vadmadarakat. "A vadmadarak nem úgy fejlődtek, hogy feldolgozott élelmiszert fogyasszanak, ennek lehetnek negatív következményei, amelyeket nem mértünk, vagy amelyek csak hosszabb idő múlva jelentkeznek" - figyelmeztetnek.

Ijesztő, de eltűnhetnek a madarak

Ahogy a HáziPatika.com már megírta, egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint több mint 10 százalékkal csökkent a rovarokkal táplálkozó madarak száma. Ebben valószínűleg több dolog is közrejátszik. Részben a rovarok eltűnése miatti táplálékhiány lehet a jelenség oka, de a sövények, és ezzel együtt a költőhelyek megszűnése, valamint a földek megművelése is befolyásoló tényező lehet.

)
Olajág

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +23 °C
Minimum: +3, +11 °C

Sok lesz felettünk a felhő, a nap második felétól szórványos zápor és eső is kialakulhat. Élénk délnyugati szél mellett 15, 23 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap estig nem érkezik front, de a közelgő változás előtt fokozatosan romlik a helyzet. Erősödő fejfájás lehet jellemző, a keringési panaszok intenzitása szintén növekszik. A rosszullét most is és a következő napokban is gyakori lehet! Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Borongós idő