A szervezet így védekezik a rák ellen

Az MTA-ELTE Lendület Evolúciós Genomika Kutatócsoport munkatársai legújabb kutatásukban a rákos daganatok kialakulását gátló, új szöveti mechanizmus leírásával tettek alapvető elméleti előrelépést. A kutatók eredményei segítenek annak megértésében, hogyan védekeznek a soksejtű szervezetek a daganatok ellen.

Meglepő felfedezés az agyi immunsejtekről - kattintson!

Mintegy egymilliárd évvel ezelőtt az egysejtű élőlények mellett megjelentek az első soksejtűek. Az új élőlényeket felépítő, együttműködő és megújuló sejtek szövedéke egy teljesen új minőségi szintet jelentett. A fejlődésnek azonban ára is volt, hiszen a többsejtűek folyton osztódó sejtjeiben halmozottan jelentkeztek az örökítőanyag replikációs hibái, a káros mutációk pedig könnyen felhalmozódhattak.

orvostudomány, rákos sejtek, daganatok kialakulása, mutáció, védekezési mechanizmus, daganatok, tumorok, rák
orvostudomány, rákos sejtek, daganatok kialakulása, mutáció, védekezési mechanizmus, daganatok, tumorok, rák

A legnagyobb veszélyben a folyamatosan megújuló szövetek kényszerűen sok osztódáson áteső sejtjei - például a bőr és a bél hámsejtjei vagy a vér megújuló sejtjei - vannak, hiszen ezeknél nagyobb az esély olyan mutációk kialakulására, amelyek a sejt utódainak túlszaporodásához és rákos daganatok kialakulásához vezethetnek.

Önvédelem a javából

A megújuló szövetek azonban az évmilliók alatt kifejlesztettek több védekező mechanizmust is. Néhány éve már sikerült felismerni és leírni ezek közül kettőt. Ezek segítségével a folyamatosan megújuló szövetek a sejtek osztódásából származó mutációs terhelést mérsékelni tudják, de az osztódási előnyt nyújtó, káros mutációk kiseprésére is képesek. Most pedig a szövetek védekező rendszerének újabb védvonalára derítettek fényt a magyar kutatók.

A szakemberek a szövetek hierarchikus szintjeit vizsgálva arra a felismerésre jutottak, hogy ha a szöveti hierarchia (azonos érettségű, de még nem működőképes sejtek) bizonyos szintjén kellően kevés sejt található, akkor hiába jutnak egyes mutáns sejtek osztódási előnyhöz, azok még azelőtt kikerülnek a rendszerből, hogy a rák kialakulásához szükséges mutációk összegyűlhetnének.

MTA, ELTE, sejtek, rák, rákos sejtek, védelmi mechanizmus
MTA, ELTE, sejtek, rák, rákos sejtek, védelmi mechanizmus

A modell szerint ennek az az oka, hogy az osztódási előnyük nem ér el egy bizonyos küszöbértéket, amely kevés sejt esetében magasabb. Több sejt esetében ugyanezen a hierarchikus szinten alacsonyabb lesz a küszöbérték, így nagyobb a káros mutációk felhalmozódásának és a daganat kialakulásának esélye.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső