A művészet elképesztő hatása

A kulturális és kreatív tevékenység jótékony hatást gyakorolhat a testi és lelki egészségre - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája.

A WHO 900 kutatás áttanulmányozása után arra jutott, hogy a tánc és az éneklés példáuldemenciaesetén javíthatja a koncentrációs készséget és a memóriát. Ez az első eset, hogy a szervezet a művészetek egészségre gyakorolt hatását kutatta. "A műélvezet vagy a művészi alkotó tevékenység olyan ádáz betegségekre nyújthat megoldást, mint a diabétesz, azelhízásvagy az elmeállapot rendellenességei" - mondta Piroska Östlin, a WHO ideiglenes regionális igazgatója. "A művészetek képesek megoldást kínálni olyan problémákra, amelyeket a hagyományos orvosi gyakorlat képtelen kezelni" - tette hozzá a magyar származású egészségügyi szakember.

festés, művészet, kézműves tevékenység, olvasás, zenehallgatás, színjátszás, demencia, mentális problémák,
festés, művészet, kézműves tevékenység, olvasás, zenehallgatás, színjátszás, demencia, mentális problémák,

Zene, mese, színjátszás

A jelentés szerint a zenehallgatás segíthet kordában tartani a vércukorszintet - átlagos vagy stresszes helyzetekben, cukorbetegeknél és egészséges embereknél egyaránt. Bebizonyosodott az is, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei mesét mondanak elalvás előtt, hosszabb időt töltenek alvással éjszaka, nappal pedig jobban tudnak koncentrálni az iskolában.

Számos kutatás bizonyította már, hogy a zenehallgatás minden szempontból nagyon jót tesz - érdemes mindennap szánni rá egy kis időt, mert sokkal hasznosabb, mint gondolnánk. A részleteket korábbi cikkünkben olvashatja el!

A zenehallgatás vagy a kézműves tevékenység hasznos lehet az egészségügyi intézményekben, és kiegészítheti vagy javíthatja a hagyományos orvosi kezelést. Csökkentheti például a rákterápiák mellékhatásaként jelentkező aluszékonyságot, étvágytalanságot, légzési nehézséget és hányingert is. Emellett a csoportos művészi tevékenységnek is jótékony hatása van - az iskolai színjátszócsoportok például megakadályozhatják vagy mérsékelhetik az iskolán belüli egészségtelen versengést és megfélemlítést (bullying) is.

Művészet mint gyógyszer

Nagy-Britanniában az orvosi rendelőkben tett beteglátogatások csaknem egyharmada nem orvosi, hanem egyéb okokra, például a magányra vezethető vissza. Ezért a brit orvosok egy ideje már ajánlhatnak terápiaként kulturális tevékenységet is. Ezt a példát már a svéd és a dán orvosok is követik, Finnország pedig úgy döntött, hogy a jövőben az állami beruházások költségének 1 százalékát művészetekre költi majd. A cél, hogy a művészet a hétköznapok szerves részévé váljon.

A jelentés egyébként öt kategóriában vizsgálta a művészetek egészségre gyakorolt hatását: az előadóművészetekben (zene, tánc, éneklés, színház), a képzőművészetekben (kézművesség, formatervezés, festészet, fotózás), az irodalomban (olvasás, írás, irodalmi fesztiválok látogatása), a kultúrában (múzeum-, koncert- és színházlátogatás) és az online művészetekben (animáció, digitális művészet).

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció